Ryby a jiné potvůrky

 

 

 

ŽABÍ STEHÝNKA NA GRILU

 
 
žabí stehýnka 10ks
česnek 2 stroužky
šalotka 1ks
rybí omáčka 1 lžíce
rýžový ocet 2 lžíce
citrónová šťáva 2 stonky
chilli paprička 1ks
pepř dle chuti
olej dle potřeby
zázvor 3cm
menší sladká kápie 1ks
třtinový cukr 1 lžíce
čerstvý koriandr
limetka
 
Marinádu si připravte v hmoždíři.
Citrónovou trávu,zázvor,česnek,chilli,kapii,šalotku a stonky koriandru si nakrájejte na menší kousky a paličkou roztlučte. Přidejte zbytek surovin, nať koriandru a olej.Vše dobře promíchejte a dejte do misky. Žabí maso namočte v marinádě a nechejte asi hodinu odležet. 
Ideální přílohou je salát.
 
Když máte rozpálený gril, vložte na něj žabí stehýnka a velmi zprudka a ne moc dlouho grilujte z obou stran. Maso by mělo zůstat krásně šťavnaté a nesmí se vysušit. Stačí grilovat jen pár minut.
 
 

 

MLÍČÍ NA MÁSLE A KORIANDRU

250 g mlíčí
60 g másla
hladká mouka + sůl + sušený koriandr 
ocet
koriandr čerstvý

Mlíčí spaříme vařící vodou s trochou octa. Do mouky vmícháme sůl a sušený koriandr - mlíčí obalíme v takto upravené mouce. Mlíčí pečeme na másle po obou stranách. Podáváme na toustu . Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem a pokapeme šťávou z limetky
 

 

 

LOSOS V PAPILOTĚ S PROVENSÁLSKÝMI BYLINKAMI

 
 

Suroviny:

2 filety lososa
sůl
provensálské bylinky
rozmarýnový olej

pečící papír

 

Postup:

Filety lososa osolíme, potřeme rozmarýnovým olejem a posypeme provensálskými bylinkami. Takto marinovaného lososa dáme přes noc do lednice, do plastové nádoby. Druhý den si připravíme z pečicího papíru čtverce, na ně poklademe porce lososa. Papír dobře uzavřeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C 20 minut.

 

 

PEČENÝ HEJK NA BYLINKÁCH

 

Suroviny:
hejk
provensálské bylinky
sůl
máslo
rajčátka
jarní cibulka
1dcl vody
 
Postup:
Hejka nasolíme, posypeme provensálkými bylinkami, poklademe plátkem másla. Do zapékací mísy dáme rajčátka, rozkrojenou jarní cibulku a vodu. Dáme péct do trouby zhruba na 40 minut.

 

 

 

KAPR S CELEROVO - SMETANOVOU OMÁČKOU

Suroviny:
filety kapra
lžíce másla
hrst strouhaného celeru
1 smetana sladká
sůl
pepř
drcený kmín
 
Postup:
Filety kapra osušíme, nasolíme, napepříme a nakmínujeme. Necháme asi hodinku odležet.
Na pánvi rozehřejeme máslo a kapra po obou stranách prudce osmahneme. Kapra vyndáme a vložíme do trouby - rozehřáté.
Na másle a výpeku, který nám zůstal z kapra, osmahneme nastrouhaný celer a dolijeme sladkou smetanou. Vznikne nám výborná omáčka. Dosolíme dle chuti.

 

 

PEČENÝ SKREI NA FENYKLU A CIBULI

 
 
Suroviny:
filety tresky skreje
1 velká cibule
1 střední fenykl
sůl
pepř
drcený kmín
muškátový oříšek
olivový olej
Postup:
Na lžíci olivového oleje osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený fenykl. Vše osolíme, opepříme, přidáme strouhaný muškátový oříšek a směs dáme do zapékací mísy.
Filety naporcujeme, osolíme a okmínujeme. Zakápneme olivovým olejem a prudce osmahneme na pánvi po obou stranách. Takto upravené rybí filety dáme na směs fenyklu a cibule a dáme do rozpálené trouby zapéct na 20 minut.

Podáváme s přílohou, nebo jen tak s pečivem, nebo zeleninovým salátem.
Poznámka
Skrei je druh tresky.

 

 

ŠTIKA V BYLINKOVÉM TĚSTÍČKU

 

Suroviny:
štika
sůl
pepř
olivový olej

těstíčko: hrst hladké mouky, hrst strouhanky,1 lžička provensálkého koření, 1 vejce, špetka soli

olej na smažení
Postup:
Štiku vyfiletujeme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a dáme do lednice uležet alespoň hodinu.

Připravíme si těstíčko - mouku, strouhanku, vejce, sůl a bylinky vyšleháme metličkou do hladkého těstíčka.

Štiku obalujeme v těstíčku a smažíme po obou stranách.

Jako přílohu připravme to, co máme rádi.

 

 

KAPR S UZENOU PAPRIKOU

 

Suroviny:
kapr
hrubozrnná sůl
uzená paprika
hladká mouka
olivový olej
 
Postup:
Ulovíme kapra asi tak 58 a více centimetrů dlouhého. Doma ho vykucháme, očistíme a stáhneme z kůže. Poté nahatého kapříka vyfiletujeme a nakrájíme na kousky. Kousky kapra posypeme hrubozrnnou solí, poprášíme jemně hladkou moukou a poprášíme uzenou paprikou - viz Rojíkovo koření. Toto provedeme po obou stranách. Poté kousky kapra jemně zakápneme olivovým olejem, naskládáme je do uzavíratelné nádoby a necháme odležet přes noc v lednici.
Druhý den se vrhneme na přípravu. Na rozpálené pánvičce kapra osmažíme z obou stran 3 - 5 minut - záleží na tom, jak jsou kousky ryby silné.A pak už jen podáváme lahodný pokrm :-)

 

        

                               

 

           

 

CANDÁT V PIVNÍM TĚSTÍČKU S PEČENÝMI BRAMBORAMI A ŠPENÁTOVÝM PŘELIVEM

 

Suroviny:
4 porce vyfiletovaného candáta
Těstíčko = 2 vejce + 15dkg hladké mouky + 2dcl piva + sůl
olej na smažení
brambory
Špenátový přeliv = špenát mražený nebo čerstvý spařený + 1 cibule + lžíce olivového oleje + 2 stroužky česneku + 300ml mléka + muškátový oříšek + 1 hrnek hovězího vývaru + 250ml smetany sladké
 
Postup:
Připravíme si těstíčko = mouku rožleháme se žloutky, přidáme pivo, osolíme a nakonec přidáme sníh z bílků.
Nasoleného candáta namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji z obou stran.
Mezitím si dáme péct brambory = celé brambory vaříme 5 minut v osolené vodě. Poté vychladlé brambory nakrájíme na osminky a dáme na zapékací mísu péct do trouby, až budou mít zlatou barvu.
Špenátový přeliv = Cibulku orestujeme zlehka na oleji, jen aby zrůžověla, přilejeme asi 300 ml mléka a přidáme špenát. Vaříme asi 10 minut. Špenát rozmixujeme, přilejeme vývar a smetanu, přidáme česnek a chvíli povaříme. Ochutíme solí a trochou nastrouhaného muškátového oříšku.
Poznámka:
Špenátového přelivu stačí z poloviční dávky...já jsem ho měla ještě na další den s bramborovým knedlíkem :-)

 

 

 

MOŘSKÁ ŠTIKA S CIZRNOU

 

Suroviny:
filety z mořské štiky
cizrna ve slaném nálevu
zelená jarní cibulka
řapíkatý celer
rajčata
olivový olej
sůl,červená sladká paprika, chilli papričky - dle chuti.
Postup:
Necháme si jednu filetu v celku a ostatní nakrájíme na kousky, které osmažíme na olivovém oleji. Osolíme a přidáme červenou sladkou papriku.
Na pánvi prudce osmahneme nakrájenou zelenou jarní cibulku - celou tzn.bílou i zelenou část, přidáme nakrájený řapíkatý celer a cizrnu ve slaném nálevu. Nakonec přidáme nakrájené rajčata a nadrobno nakrájenou zelenou část celeru. Směs osolíme a přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky .
Ryby smícháme se směsí cizrny a zeleniny.
Plát filety v celku osmažíme po obou stranách a servírujeme na připravenou směs.

           

 

 

PEČENÝ SIVEN S PŘÍCHUTÍ TYMIÁNU A ŽAMPIÓNŮ

 

 

Suroviny:
naporcovaný siven
sůl, pepř, tymián
2 lžíce olivového oleje
hrst nakrájených žampiónů
hrst anglické slaniny
hrst nakrájené jarní cibulky
vařené brambory jako příloha
Postup:
Naporcovanou rybu osolíme a opepříme dle vlastní chuti. Jednotlivé porce posypeme tymiánem, prsty vklepeme všechny ingredience lehce do masa a necháme v lednici odpočinout 15 minut.
Mezitím si dáme vařit brambory.
Na olivovém oleji v pánvi, prudce opečeme z obou stran porce sivena. Poté dáme opečené porce na pekáček a dáme zapéct do trouby zhruba na 10 minut. Do výpeku na pánvi dáme nakrájené žampióny, anglickou a cibulku a propečeme vše asi 10 minut.
Na talíř servírujeme pečeného sivena a vařené brambory sypané žampiónovou směsí.
Poznámka
Siven je ryba podobná pstruhovi . Tato dobrota určitě půjde udělat i z jiného druhu ryb.