Ovocné saláty a poháry

 

 

                                        

OVOCNÉ SALÁTY A POHÁRY

 

POHÁR S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM



Rozdrcené piškoty - máslové sušenky, nebo odřezky z dortu
arašídové máslo
1 lžíce rumu
1 ricotta
1 jogurt
mandarinky

Piškotové drobky smícháme s arašídovým máslem a rumem, až nám vznikne směs podobná drobence. Na dno poháru dáme udělanou směs, na ni vrstvu smíchaného jogurtu s ricottou( kdo chce, může si jogurtovou směs osladit cukrem) do které dáme mandarinky, či jiné ovoce. Opět dáme vrstvu piškotového drobení, jogurtovou vrstvu a ozdobíme mandarinkou.

Poznámka: když peču dorty, zůstávají mi odřezky, které dám do mrazáku a poté využívám na takovéto poháry, nebo na punčovinu.
 
 
 
 
 
 

SALÁT S CHUTÍ ZELENÍHO ČAJE

 
Suroviny:
nektarinky
meruňky
jahody
sušené brusinky
100% jablečná šťáva - 1/2l
špetka skořice
1 pytlík zeleného čaje
mandlové lupínky

Postup:
Ovoce nakrájíme na větší kousky, přidáme brusinky, skořici, mandlové lupínky a vše zalijeme jablečnou šťávou, ve které jsme nechali louhovat pytlík zeleného čaje minimálně 2 hodiny.Salát dáme vychladit do lednice a v letních dnech podáváme jako osvěžující svačinku.
 
 
 

 

RÝŽOVÝ POHÁR

 
Suroviny:
rýže
mléko

cukr
vanilkový lusk
celá skořice
banán
rybízová marmeláda
čokolupínky

Postup:
Rýži uvaříme v mléce, do kterého přidáme cukr dle chuti, vanilkový lusk a kousek celé skořice. Na dno poháru dáme rybízovou marmeládu, vrstvu uvařené sladké rýže. Na rýži pokrájíme banán a opět dáme vrstvu sladké rýže. Ozdobíme čokoládovými lupínky.
 
 
 

OSVĚŽUJÍCÍ OVOCNÝ SALÁT

 
Suroviny:
kiwi,žlutý meloun, jahody, mango, špetka skořice, hrst loupaných mandlí

Postup
Ovoce nakrájíme na větší kousky, smícháme se skořicí a hrubě nakrájenými mandlemi. Necháme vychladit v lednici a podáváme v horkých letních dnech jako svačinku.
 
 

 

KRUPICOVÝ POHÁR



Suroviny:
krupice
mléko

špetka soli
plátek másla
rozmixované jahody s cukrem - kdo nemá jahody, může dát marmeládu
skořice a čokoláda na ozdobu

Postup: je myslím zbytečné popisovat - uvařit krupici jak vaříte doma a máte ji nejraději a pak už jen dotvořit pohár....Můžete jíst teplé i za studena
.
 
 
 
 

OVOCNÝ JOGURTOVÝ POHÁR

 
 
Suroviny:
3 jablka
hrst ostružin
hrst rybízu
1 banán

bílý jogurt
neochucené jogurtové mléko

Postup:
Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a rozmixujeme spolu s banánem, ostružinami a rybízem.

Na dno sklenice dáme část rozmixovaného ovoce, na které dáme čistý bílý jogurt. Zbytek rozmixovaného ovoce smícháme s neochuceným jogurtovým mlékem ( můžete smíchat i s jogurtem), a nalijeme na jogurt.

Poznámka:
Použila jsem mražené ostružiny a rybíz, takže jsem na dně poháru měla v podstatě ledovou ovocnou dřeň. 
 
 
 
 
 

OVOCNÝ SALÁT V MELOUNU

 
Suroviny:
1 žlutý meloun,2 banány,2 střední jablka,2 mandarinky,1 limetka,,skořice,
1 karotela - mrkvová šťáva

Postup
Meloun překrojíme na půl. Dužinu melounu vyřízneme a nakrájíme na kostky, zbytek dužiny vydlabeme lžičkou. Pokrájíme jablka, banán a mandarinky. Vymačkáme šťávu z limetky a zalijeme vše karotelou. Přidáme skořici - jak kdo má rád....., promícháme a naplníme půlky vydlabaných melounů. Dáme chladit do lednice. 

Finální zdobení - dle vlastní fantazie.
Poznámka
Měla jsem doma starší jablka a mandarinky a bylo mi líto je vyhodit. Mandarinky měly tuhou slupku a nešly loupat, proto jsem kůru ořízla ostrým nožem a pak už jen vykrajovala jednotlivé měsíčky - dužinu. Zbytek šťávy jsem vymačkala do salátu.