MARCIPÁN - MLÉČNÉ POTAHOVACÍ HMOTY

 

Práce s marcipánem je velmi kreativní, někdy náročná, někdy jednoduchá a vyžaduje spoustu trpělivosti a velikou představivost. Pokud jste si jako děti rádi hráli s plastelínou, můžete to vyzkoušet i s mléčnými marcipánovými hmotami.
        

MLÉČNÁ MARCIPÁNOVÁ HMOTA - kterou používám nejčastěji

1/2kg cukru
1/4kg sušeného mléka
2 lžíce pšeničného sirupu, nebo 1 lžíce glukózy
pár kapek tresti – podle chuti
2 lžíce vody
Všechny ingredience dáme do mísy, cukr a mléko přesejeme, poté rukama spojíme a vznikne sypká směs. Tu vyklopíme na stůl a nachystáme si misku s vlažnou vodou. Pak už si jen namáčíme ruce ve vlažné vodě a zpracováváme tak dlouho až je hmota pěkně propracovaná a vláčná. Uchováváme v mikrotenu – doba použitelnosti jako sušené mléko. Vhodná na potahování i na modelování.

 

 

MODELOVACÍ HMOTA SE SALKEM


1 krabice sušeného polotučného mléka (400g)
1 plechovka Salka (slazené zahuštěné mléko)
3 lžíce mého oblíbeného pšeničného sirupu
voda dle potřeby - opět platí OPATRNĚ
Samozřejmě můžete dát aroma jaké chcete a také barvivo – potravinářské.
 
Postup je následující.
Vše smísíme dohromady a hňácáme a hňácáme a hňácáme........
Hmota má konzistenci měkké karamelky.
Někdy se stane, že do druhého, třetího nebo dalšího dne hmota ztvrdne. Stačí nahřát v mikrovlnce a rozpracovat.Tento marcipán je vhodný na modelování figurek.

 

 

ČOKOLÁDOVÁ MODELOVACÍ HMOTA

 

 

2 čokolády na vaření
100gramové
 4 lžíce pšeničného sirupu
 
Vše nechat rozpustit ve vodní lázni , začít míchat až se hmota spojí, poté nechat vychladnout a ztuhnout a pak už můžeme modelovat. Má výbornou karamelovou chuť. Pokud ztvrdne, opět platí – stačí jen nahřát v mikrovlnce a znovu rozpracovat.
Můžete použít i bílou čokoládu.
Z tohoto marcipánu se krásně modelují růže, ale i jiné dekorace na dorty.