Sladká jídla

 

TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVÝM ROZVAREM


1 vanička tvarohu
1 vejce
5 lžic dětské krupice
špetka soli

Vše spojíme v těsto, které necháme půl hodiny odležet. 

Na pánvičce nasucho opražíme vločkové lupínky - 1 hrst, přidáme 2 lžíce moučkového cukru a dvě hrsti strouhaného perníku....v této směsi budeme obalovat uvařené nočky.

1/4 kila jahod nakrájíme, dáme na pánev, zasypeme 2 lžícemi krystalového cukru. Přidáme 3 lžíce vody a necháme přijít do varu. Poté rozmícháme ve lžíci vody kávovou lžičku solamylu a přidáme do vařících se jahod. Omáčka se zahustí. Necháme probublat 2 minuty a nakonec přidáme 1 vymačkanou limetku.

Po odležení vaříme nočky, které děláme pomocí dvou lžiček zhruba 7 minut. Noky v kastrólku vyplavou na povrch. Nachystáme si perníkovo vločkovou směs a horké uvařené noky v ní obalujem.

MŮŽEME JÍST HORKÉ I STUDENÉ...V TĚCHTO LETNÍCH DNECH VÁM BUDE ASI VÍCE CHUTNAT STUDENÁ VARIANTA .
 

 

 

 

ŽEMLOVKA S CUKETOU A BRUSINKAMI

 
 

Suroviny:

1/2 veky - nebo toustového chleba
25 dkg měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru moučkového
1 vejce
10 dkg másla.
1/2 střední cukety
skořice
2 dl mléka
hrst brusinek

 

Postup:

Pečící mísu vymažte máslem. Plátky veky namáčejte v mléce , ve kterém jste rozšlehali jedno vejce a lžíci cukru. Namočenou vekou vyložte dno pečící mísy.V misce rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a vejcem. Hotový tvaroh pak navrstvěte na veku do mísy. Na tvaroh přijde nastrouhaná cuketa, posypaná skořicí a brusinkami.Nahoru pak dejte další vrstvu namočené veky. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 40 minut, až povrch zezlátne.

Hotovou žemlovku můžete ještě lehce posypat cukrem.

 

 

 

EXELENTNÍ RÝŽOVÝ NÁKYP

 

Suroviny:
2 pytlíky rýže
mléko
1 krabička tvarohu
hrst brusinek
miska čerstvých meruněk
1 lžíce javorového sirupu
špetka skořice
máslo
cukr
2 vejce

Postup:
Rýži uvaříme v mléce a osladíme dle chuti. Do uvařené rýže přidáme brusinky a necháme odstát. Na pánev dáme plátek másla, nakrájené meruňky a javorový sirup, špetku skořice a vše dusíme až jsou meruňky měkké. Zapékací mísu vymažeme máslem.

Do tvarohu vmícháme žloutky a přidáme trochu cukru.
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, který vmícháme do uvařené rýže s brusinkami.
Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu rýže, poté rozmažeme slabou vrstvu tvarohu. Přidáme meruňky a nakonec zbytek rýže.
Vše zapečeme v troubě.

 
 

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suroviny:

1 tvaroh

2 vanilkové cukry

4 vejce

20dkg hladké mouky

1 prášek do pečiva

4 lžíce rumu

 

tuk na smažení

 

Postup: 

 

Všechny suroviny vymícháme v těsto. Lžící dáváme do rozpáleného tuku malé koblížky a smažíme z obou stran - koblížky se v dostatečném množství tuku sami otočí.

 

Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

 
 




 

KYNUTÉ LÍVANCE NA KOKOSOVÉM OLEJI

 

 

Suroviny:

2 hrnky vlažného mléka
2 hrnky hladké mouky
1 vejce
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru
špetka soli

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy, metličkou spojíme v jednolité těsto, které je řidší...a necháme kynout.

Pánvičku lehce vymažeme kokosovým olejem a smažíme po obou stranách lívance, které plníme dle vlastní chuti.

 
 
 
  
 
                                       

PERNÍKOVÉ LÍVANCE

 

Suroviny:
2 vejce
150ml mléka
2 lžíce vlažného másla
10g hladké mouky
50g.strouhaného perníku
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli

Postup:
Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme mléko a máslo a nakonec vmícháme mouku smíchanou se sodou, skořicí a perníkem. Lívance smažíme na slabě vymazané pánvičce olejem - po obou stranách.

Hotové lívance můžeme pomazat marmeládou, tvarohem.nebo tím, co máme rádi.

Já jsem dala na lívanec rozmačkaný banán, nakrájené nektarinky a polila jsem lívanec javorovým sirupem.

 
 

ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM

 

Suroviny: 

250g měkkého tvarohu

140g pískového cukru

3 vejce

1 až 2 lžíce rozinek

400g jablek

1 lžička mleté skořice

8 žemlí

500 ml mléka

100g másla

moučkový cukr, vanilkový cukr

 

Postup: 

Tvaroh rozmíchejte s poloviční dávkou cukru a jedním vejcem, připdejte propláchnuté rozinky a vše promíchejte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenké plátky a posypte zbytkem cukru a skořicí. Žemle pokládejte na plátky silné asi 0.5 cm, mléko a vejce rozšlehejte, plátky v něm namáčejte a nechte nasáknout. Na dno pekáče,který vymažeme 1/2 másla, rozprostřete plátky žemlí, pokryjte je tvarohem, nakrájenými jablky a opět plátky žemlí. Připravenou žemlovku polijte zbytkem rozehřátého másla a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35 minut. Horkou žemlovku posypte moučkovým a vanilkovým cukrem.

 
 
 

JOGURTOVÉ LÍVANEČKY S BRUSINKAMI

 

Suroviny:

1 jogurt - 200g
1 lžička cukru
špetka soli
1 vejce
1 lžička prášku do pečiv
1 hrnek hrubé mouky
hrst brusinek
2 lžíce rumu

zakysaná smetana
malinový toping

Postup:

Brusinky namočíme v rumu - nejlépe přes noc, brusinky krásně nasáknou. Smícháme jogurt s cukrem, špetkou soli a vajíčkem. Přidáme mouku míchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme brusinky,i se zbytkem rumu.


Pánvičku nebo lívanečník jemně potřeme olejem a smažíme po obou stranách menší lívanečky.
Po usmažení dáme mezi lívance zakysanou smetanu a přelijeme malinovým topingem.

 

Poznámka:

Zdobení a plnění lívanečků je na každém z vás...dejte si to, co máte rádi.

 

 

MAXI LÍVANCE

 

 

Suroviny:

1 kyška - 400ml
2 lžíce mléka
2 vejce
3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
1 lžíce mletých ořechů
2 lžíce ovesných vloček
3 lžíce žitné mouky
3 lžíce hladké mouky


sádlo na vymazání pánvičky


malinová marmeláda
bílý jogurt
broskve

Postup:

Do kyšky dáme ovesné vločky, zamícháme a necháme asi 20 minut odležet. Potom přidáme ostatní suroviny, vše smícháme. Vznikne hutnější těst, které necháme ještě 10 minut odležet. Pánvičku o velikosti dezertního talířku jemně vymažeme sádlem. Lívance smažíme po obou stranách na středním ohni.

Zdobení je na každém z vás a vaší chuti. Já jsem použila malinovou marmeládu na kterou jsem dala bílý jogurt a nakrájené broskve.

Poznámka:

Z této dávky jsem měla 10 lívanců o velikosti dezertního talířku.

 

BRAMBOROVÉ FOUKÁNKY

 

Suroviny:

750 g brambor,

400 g hrubé mouky

50 g másla

50 g droždí5

300 ml mléka

1 lžička cukru

2 ks žloutků

1 ks vejce

špetka soli

olej na smažení
borůvková marmeláda

Postup:

Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, pocukrujeme špetkou cukru,zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Brambory uvaříme den předem, oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, žloutky, zbylé mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme.
Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které pak zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka necháme na teplém místě ještě vykynout a pak je smažíme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova po obou stranách.
Hotové foukánky na chvíli položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

Poznámka:

Foukánky proto, že smažením se těsto nafoukne a je uvnitř duté.

 

                    

 

PALAČINKY

 

 

     
 

Suroviny:

 1/2 kg hladké mouky

1l mléka

5 dkg moučkového cukru

1 prášek do pečiva

4 vejce

špetka soli.

Postup

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh s bílků, do kterého přidávám špetku soli. Palačinky smažím na pánvi jemně potřené olejem( jsou krásně pórovité a nejsou mastné.)

 

Plníme dle vlastní chuti a fantazie.

          

 

JOGURTOVO - KOKOSOVÉ TRHANÉ LÍVANCE

Suroviny:

400 g = kelímek bílého jogurtu, 3/4 kelímku od jogurtu polohrubé mouky, 2 menší vejce, 2 lžíce kokosu, špetka skořice, trochu mléka, lžička prášku do pečiva, špetka soli.


Zakysaná smetana, borůvky.

Postup přípravy receptu

Všechny suroviny smícháme dohromady a na velké pánvičce usmažíme lívance. Já pánvičku při smažení potírám jen lehce olejem..... Na talíř pak lívanec natrháme a zdobíme zakysanou smetanou a borůvkami...nebo tím, co máme rádi.