Sladká jídla
BEZLEPKOVÉ PALAČINKY
2 vejce
2 lžíce rozpuštěného másla
špetka soli
1/2 lžičky skořice
250 ml mléka ( může být i sojové)
220 g bezlepkové mouky Jizerky
1 - 2 dcl perlivé vody
rakytníkový džem
Vejce vyšleháme metličkou, přidáme mléko, mouku, špetku soli a nakonec rozpuštěné máslo. Nakonec přiléváme vodu, aby těsto mělo litou konzistenci.
Tím, že je máslo uvnitř těsta, nemusíme již vymazávat pánev na které palačinky smažíme.
Palačinky plníme džemem, pokapeme čokoládou a pocukrujeme - každý dle vlastní chuti.
TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVÝM ROZVAREM
1 vanička tvarohu
1 vejce
5 lžic dětské krupice
špetka soli
Vše spojíme v těsto, které necháme půl hodiny odležet.
Na pánvičce nasucho opražíme vločkové lupínky - 1 hrst, přidáme 2 lžíce moučkového cukru a dvě hrsti strouhaného perníku....v této směsi budeme obalovat uvařené nočky.
1/4 kila jahod nakrájíme, dáme na pánev, zasypeme 2 lžícemi krystalového cukru. Přidáme 3 lžíce vody a necháme přijít do varu. Poté rozmícháme ve lžíci vody kávovou lžičku solamylu a přidáme do vařících se jahod. Omáčka se zahustí. Necháme probublat 2 minuty a nakonec přidáme 1 vymačkanou limetku.
Po odležení vaříme nočky, které děláme pomocí dvou lžiček zhruba 7 minut. Noky v kastrólku vyplavou na povrch. Nachystáme si perníkovo vločkovou směs a horké uvařené noky v ní obalujem.
MŮŽEME JÍST HORKÉ I STUDENÉ...V TĚCHTO LETNÍCH DNECH VÁM BUDE ASI VÍCE CHUTNAT STUDENÁ VARIANTA .
ŽEMLOVKA S CUKETOU A BRUSINKAMI
Suroviny:
1/2 veky - nebo toustového chleba
25 dkg měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
2 lžíce cukru moučkového
1 vejce
10 dkg másla.
1/2 střední cukety
skořice
2 dl mléka
hrst brusinek
Postup:
Pečící mísu vymažte máslem. Plátky veky namáčejte v mléce , ve kterém jste rozšlehali jedno vejce a lžíci cukru. Namočenou vekou vyložte dno pečící mísy.V misce rozmíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a vejcem. Hotový tvaroh pak navrstvěte na veku do mísy. Na tvaroh přijde nastrouhaná cuketa, posypaná skořicí a brusinkami.Nahoru pak dejte další vrstvu namočené veky. Pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia asi 40 minut, až povrch zezlátne.
Hotovou žemlovku můžete ještě lehce posypat cukrem.
EXELENTNÍ RÝŽOVÝ NÁKYP
Suroviny:
2 pytlíky rýže
mléko
1 krabička tvarohu
hrst brusinek
miska čerstvých meruněk
1 lžíce javorového sirupu
špetka skořice
máslo
cukr
2 vejce
Postup:
Rýži uvaříme v mléce a osladíme dle chuti. Do uvařené rýže přidáme brusinky a necháme odstát. Na pánev dáme plátek másla, nakrájené meruňky a javorový sirup, špetku skořice a vše dusíme až jsou meruňky měkké. Zapékací mísu vymažeme máslem.
Do tvarohu vmícháme žloutky a přidáme trochu cukru.
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, který vmícháme do uvařené rýže s brusinkami.
Do vymazané zapékací mísy dáme vrstvu rýže, poté rozmažeme slabou vrstvu tvarohu. Přidáme meruňky a nakonec zbytek rýže.
Vše zapečeme v troubě.
TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY
Suroviny:
1 tvaroh
2 vanilkové cukry
4 vejce
20dkg hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce rumu
tuk na smažení
Postup:
Všechny suroviny vymícháme v těsto. Lžící dáváme do rozpáleného tuku malé koblížky a smažíme z obou stran - koblížky se v dostatečném množství tuku sami otočí.
Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.
KYNUTÉ LÍVANCE NA KOKOSOVÉM OLEJI
Suroviny:
2 hrnky vlažného mléka
2 hrnky hladké mouky
1 vejce
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru
špetka soli
Postup:
Všechny suroviny dáme do mísy, metličkou spojíme v jednolité těsto, které je řidší...a necháme kynout.
Pánvičku lehce vymažeme kokosovým olejem a smažíme po obou stranách lívance, které plníme dle vlastní chuti.
PERNÍKOVÉ LÍVANCE
Suroviny:
2 vejce
150ml mléka
2 lžíce vlažného másla
10g hladké mouky
50g.strouhaného perníku
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli
Postup:
Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme mléko a máslo a nakonec vmícháme mouku smíchanou se sodou, skořicí a perníkem. Lívance smažíme na slabě vymazané pánvičce olejem - po obou stranách.
Hotové lívance můžeme pomazat marmeládou, tvarohem.nebo tím, co máme rádi.
Já jsem dala na lívanec rozmačkaný banán, nakrájené nektarinky a polila jsem lívanec javorovým sirupem.
ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM
Suroviny:
250g měkkého tvarohu
140g pískového cukru
3 vejce
1 až 2 lžíce rozinek
400g jablek
1 lžička mleté skořice
8 žemlí
500 ml mléka
100g másla
moučkový cukr, vanilkový cukr
Postup:
Tvaroh rozmíchejte s poloviční dávkou cukru a jedním vejcem, připdejte propláchnuté rozinky a vše promíchejte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenké plátky a posypte zbytkem cukru a skořicí. Žemle pokládejte na plátky silné asi 0.5 cm, mléko a vejce rozšlehejte, plátky v něm namáčejte a nechte nasáknout. Na dno pekáče,který vymažeme 1/2 másla, rozprostřete plátky žemlí, pokryjte je tvarohem, nakrájenými jablky a opět plátky žemlí. Připravenou žemlovku polijte zbytkem rozehřátého másla a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35 minut. Horkou žemlovku posypte moučkovým a vanilkovým cukrem.
JOGURTOVÉ LÍVANEČKY S BRUSINKAMI
Suroviny:
1 jogurt - 200g
1 lžička cukru
špetka soli
1 vejce
1 lžička prášku do pečiv
1 hrnek hrubé mouky
hrst brusinek
2 lžíce rumu
zakysaná smetana
malinový toping
Postup:
Brusinky namočíme v rumu - nejlépe přes noc, brusinky krásně nasáknou. Smícháme jogurt s cukrem, špetkou soli a vajíčkem. Přidáme mouku míchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme brusinky,i se zbytkem rumu.
Pánvičku nebo lívanečník jemně potřeme olejem a smažíme po obou stranách menší lívanečky.
Po usmažení dáme mezi lívance zakysanou smetanu a přelijeme malinovým topingem.
Poznámka:
Zdobení a plnění lívanečků je na každém z vás...dejte si to, co máte rádi.
BRAMBOROVÉ FOUKÁNKY
Suroviny:
750 g brambor,
400 g hrubé mouky
50 g másla
50 g droždí5
300 ml mléka
1 lžička cukru
2 ks žloutků
1 ks vejce
špetka soli
olej na smažení
borůvková marmeláda
Postup:
Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, pocukrujeme špetkou cukru,zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Brambory uvaříme den předem, oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, žloutky, zbylé mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme.
Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které pak zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka necháme na teplém místě ještě vykynout a pak je smažíme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova po obou stranách.
Hotové foukánky na chvíli položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.
Poznámka:
Foukánky proto, že smažením se těsto nafoukne a je uvnitř duté.
PALAČINKY
Suroviny:
1/2 kg hladké mouky
1l mléka
5 dkg moučkového cukru
1 prášek do pečiva
4 vejce
špetka soli.
Postup
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh s bílků, do kterého přidávám špetku soli. Palačinky smažím na pánvi jemně potřené olejem( jsou krásně pórovité a nejsou mastné.)
Plníme dle vlastní chuti a fantazie.
JOGURTOVO - KOKOSOVÉ TRHANÉ LÍVANCE
Suroviny:
400 g = kelímek bílého jogurtu, 3/4 kelímku od jogurtu polohrubé mouky, 2 menší vejce, 2 lžíce kokosu, špetka skořice, trochu mléka, lžička prášku do pečiva, špetka soli.
Zakysaná smetana, borůvky.
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny smícháme dohromady a na velké pánvičce usmažíme lívance. Já pánvičku při smažení potírám jen lehce olejem..... Na talíř pak lívanec natrháme a zdobíme zakysanou smetanou a borůvkami...nebo tím, co máme rádi.