Cukroví

 

 

PERNÍKOVÉ KULIČKY

 

Suroviny:

4 hrsti strouhaného perníku - můžete použít zbytky nepovedených perníků jako já...
2 hrsti strouhaných piškotů
2 plátky másla
4 lžíce hruškových povidel
špetka rozpustné kávy
kapička rumu

strouhaný perník na obalení

Vše zpracujeme v kompaktní těsto. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném perníku. Ve finále můžete kuličky dát do malých papírových košíčků.
 

 

 

 

 

 

 

 

KAŠTANOVÉ KOŠÍČKY

 

Suroviny:
10 dkg pomletých lineckých nepodarků 
25 dkg kaštanového pyré
3 - 4 lžíce vaječného koňaku
čokoládová poleva

Zdobení:
jahodovo čokoládové hobliny
papírové košíčky
Postup přípravy receptu
Vše smícháme dohromady, naplníme cukrářský sáček a hmotou naplníme papírové košíčky. Zalijeme čokoládovou polevou a zdobíme dle vlastní fantazie.
Poznámka
Nepodarky = upečené linecké či jiné cukroví - ještě nenaplněné, které má např.ulomený rožek,košíčky jsou špatně vyklopené,případně se některý kousek zlomí......TO VŠE SE DÁ ZUŽITKOVAT V NEPEČENÉM CUKROVÍ.
 
 

 

MEDOVO OŘECHOVÉ 

 
 
Suroviny:
16 dkg hladké mouky
1 lžíce medu
5 dkg mletých vlašských ořechů
6 dkg moučkového cukru
12 dkg Hery
špetka skořice

Postup: 
vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Vykrajujeme tvary a pečeme ve vyhřáté troubě zhruba na 160 - 170 stupních až jsou okraje tvarů zlatavé.

Můžete slepovat tvary k sobě marmeládou, já jsem vločky polila čokoládou a zdobila královskou glazurou.

Autorkou receptu je Zuzka Jelínková - Šafaříková - od které jsem toto výborné a křehké cukroví vyzkoušela.
 
 
 
 
 

KOKOSOVÉ CUKROVÍ

Suroviny:
15 dkg mouky, 10 dkg strouhaného kokosu, 1 vejce, 10 dkg cukru, 10 dkg másla, citrónová kůra. 
Na polevu: 15 dkg práškového cukru, citrónová šťáva. Nebo můžeme zdobit bílou čokoládou a barevným sypáním.
Zdobení - kokos, čokoládová rýže, či barevný cukr...záleží na každém z vás.

Postup
Do mouky nastrouháme citrónovou kůru, přidáme kokos, máslo, vejce, cukr a vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice odpočinout. Vyválíme plát vysoký 3 mm, vykrájíme tvary, dáme na plech, upečeme ve vyhřáté troubě. Upečené tvary necháme vychladnout, slepujeme pikantní marmeládou a zdobíme dle vlastní fantazie....
 

 

MAKOVÉ CUKROVÍ

 

Suroviny:
25 dkg másla
15 dkg mletého máku
30 dkg polohrubé mouky
1 vejce
15 dkg moučkového cukru
špetka skořice


Povidla na plnění

čokoláda či jiné zdobení

Postup:
Zpracujeme těsto, které necháme odpočinout. Pot vykrajujeme různé tvary, které upečeme při střední teplotě. Vychladlé plníme povidly a zdobíme dle vlastní fantazie.
 
 
 
 

PRACNY

Suroviny: 35dkg hladké mouky, 21dkh moučkového cukru, 25dkg másla, 10dkg mletých oříšků, lžička kakaa, špetka drceného hřebíčku, špetka skořice 
Postup: vypracujeme těsto, které po odležení vtlačujeme do formiček.
 Pečeme ve vyhřáté troubě, vlažné vyklepneme z formiček a pocukrujeme.
 
 
 
 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Suroviny:14dkg moučkového cukru,14dkg mletých vlašských ořechů, 36dkg hladké mouky, 28dkg másla 
Postup: uděláme těsto a tvoříme rohlíčky, které pečeme ve vyhřáté troubě.
 Upečené a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaním s vanilkou - vanilkový lusk vyškrábeme do cukru a smícháme.
 
 
 

 

CHILLI PERNÍKOVÉ KOULE

 

Suroviny:
320 g hladké mouky
100 g medu
120 g cukru moučka
60 g másla
3 vejce
1/2 lžička perníkového koření
1 lžičky jedlé sody
3 lžíce rumu
50 g mletých vlašských ořechů
1 lžička jemně pomleté - až rozmixované chilli papričky

čokoládová poleva tmavá + zdobení

Postup:
Z uvedených surovin - mimo čokoládovou polevu - zpracujeme těsto, které necháme přes noc odležet. Vykrajujeme a tvarujeme kuličky, které pečeme ve vyhřáté troubě. 
Upečené perníkové kuličky namočím v hořké čokoládě a dám do papírového košíčku. Zdobíme dle vlastní fantazie.....
 

 

OŘECHÁČKY

 
 
Suroviny:
25 dkg hladké mouky
5 dkg moučkového cukru
10 dkg vlašských ořechů
18 dkg másla - může být i Hera
2 žloutky

moučkový cukr na posypání - nebo bílá čokoláda a čokoládová rýže na ozdobu

Postup: 
Uvedené suroviny zpracujeme v těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Poté si z těsta udělám 3 válečky, které nakrájím na stejné kousky. Jednotlivé kousky zpracuji do kuličky. Pečeme ve vyhřáté troubě, na plechu s pečícím papírem na 180stupních. Jakmile ořecháčky zezlátnou, vyndáme je z trouby, necháme chvilku vychladnout a pak posypeme moučkovým cukrem, nebo je můžeme dát do papírových košíčků, polít bílou čokoládovou polevou a zdobit čokoládovou rýží.
 
  

 

 

OŘECHOVO BADYÁNOVÉ CUKROVÍ

 

Suroviny:
30 dkg polohrubé mouky
20 dkg Hery
8 dkg mletých vlašských ořechů
10 dkg moučkového cukru
1 lžička mletého badyánu
1 vejce

marmeláda

čokoládová poleva, či jiné zdobení

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme a těsto necháme alespoň hodinu odpočinout. Poté vykrajujeme tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě zhruba na 160 stupních - 10 minut - každý se musí řídit svojí troubou. Upečené tvary mají mít nazlátlé okraje. Upečené a vychladlé tvary slepujeme malinovou marmeládou vrch zdobíme dle vlastní fantazie.
 
  
 
 

KOKOSOVÉ STROMEČKY

 
15dkg mletých piškotů, 2 lžíce kokosu, 4 lžíce rumu, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla = smícháme vše dohromady a vznikne hutná hmota, kterou necháme asi hodinku odležet. potom tvoříme stromečky, které lepíme čokoládou na lineckou hvězdičku.
 

 

PERNÍKOVÉ KOULE S BRUSINKAMI

Suroviny:
200 gr drcených perníčků /doma pečených/
4 pol. lž. medu,
100 gr. moučkového cukru
4 pol. lž. mletých piškotů,
50 gr. nasekaných brusinek
50 gr. mletých ořechů
80 gr. másla
2 pol. lž. kaka
velký panák rumu

Na ozdobu: pomletý perník, zdobení, čokoláda

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto. Perníky i piškoty rozemelu v mixéru. Brusinky namočíme na hodinku v rumu.
Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme v drcených perníčkách a ozdobíme.
 
 

 

MARCIPÁNOVÉ KLOBOUČKY A MAŠLIČKY

Suroviny:
upečené linecké kolečko

Marcipán = 120 g moučkového cukru
120 g jemně mletých mandlí
1 vaječný bílek
špetka soli

čokoládová poleva

barevný marcipán na zdobení - lze zakoupit i v obchodech....

Postup:
Všechny suroviny na marcipán zpracujeme dohromady, až vznikne hladká hmota. Tu necháme zabalenou v igelitu asi 2 hodiny v lednici odpočinout.

Při pečení lineckého si upečeme pár malých koleček - na mašličky si vykrájíme tvar kočičích jazýčků.

KLOBOUČKY - Na upečené linecké kolečko přilepíme pomocí kapky čokolády marcipánovou kuličku. Necháme chvilku zaschnout a pak už namáčíme do čokoládové polevy a zdobíme barevným marcipánem dle vlastní fantazie....
MAŠLIČKY - červený marcipán vytlačíme do formičky mašličky a pomocí čokolády lepíme na linecký kočičí jazýček. Nakonec mašličku poprášíme stříbrnou prachovou jedlou barvou.
 

 

 

 

OŘECHOVO KARDAMOMOVÉ CUKROVÍ

Suroviny:
30 dkg hladké mouky
20 dkg Hery
8 dkg mletých lískových ořechů
10 dkg moučkového cukru
1 lžička mletého kardamomu
1 vejce

marmeláda meruňková

čokoládová poleva, či jiné zdobení

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme a těsto necháme alespoň hodinu odpočinout. Poté vykrajujeme tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě zhruba na 160 stupních - 10 minut - každý se musí řídit svojí troubou. Upečené tvary mají mít nazlátlé okraje. Upečené a vychladlé tvary slepujeme meruňkovou marmeládou vrch zdobíme dle vlastní fantazie.
 

 

 

LINECKÉ KOLÁČKY

 

Suroviny:
30 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vejce

Postup:
Zpracujeme všechny suroviny, těsto necháme odležet, vykrajujeme kolečka které pečeme ve vyhřáté troubě. Upečené slepujeme punčovinou a zdobíme dle vlastní fantazie.

Punčovina - Odřezky z korpusů - nebo upečený piškot rozmělníme v misce. Přidáme trochu krému, džem, ochutíme rumem. Když je hmota moc suchá, přidáme šťávu z kompotu nebo silnější ovocný sirup. Musí vzniknout hmota, která nebude ani příliš suchá, ani mokrá, aby se odlepila od misky a dala se z ní vytvarovat např.kulička. Punčovinu rozválíme na silnější plát a vykrajujeme kolečka. Lepíme mezi dvě linecká kolečka kapkou čokolády.
 
 

 

EXTRA OŘECHOVÉ PUSINKY

Suroviny:
4 bílky
300g cukru
150g mletých vlašských ořechů

linecké kolečko

čokoládová poleva

zdobení

Postup:
Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni - musíme vyšlehat tzv.vařený sníh. Do vyšlehaného sněhu přidáme pomleté ořechy. Sněhovo-ořechovou hmotu naplníme do cukrářského sáčku a tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem větší pusinky, které pozvolna sušíme v troubě. Hotové pusinky lepíme pomocí čokolády na linecké kolečko. Dozdobíme čokoládou a různým zdobením.
 

 

OBRÁCENÉ KOŠÍČKY

 
 
Těsto - linecké

Napečeme si linecké minikošíčky a kolečka - já jsem použila ořechová kolečka - můžete spodní díl udělat z jakéhokoli těsta.

Slepujeme k sobě pikantní marmeládou - nejlépe rybízová, nebo brusinková. 

Vrch máčíme v čokoládě a zdobíme dle vlastní fantazie - já jsem použila pomerančovou kudrnu.
 
 
 

NUTELLOVÉ CUKROVÍ

Těsto klasické linecké.

Upečeme linecké kroužky, které slepujeme Nutellou. Vrch máčíme v čokoládové polevě . Na trochu zaschlou polevu nasypeme sekané arašídy.
 

 

KOŘENĚNÉ KYTIČKY

Suroviny:

36 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru,25 dkg másla, 2 žloutky, 6 dkg mletých vlašských ořechů, špetka mleté kurkumy, špetka zázvoru.

Postup

Vypracujeme těsto, které necháme odpočinout. Poté vykrajujeme tvary, které upečené k sobě slepujeme malinovou marmeládou a zdobíme dle fantazie.

Poznámka

Byl to takový můj experiment a jsou chuťově opravdu výborné....

 

 

IŠELSKÉ KOLÁČKY

 

Suroviny:
Těsto:
32dkg hladké mouky
32dkg másla
16dkg moučkového cukru
16dkg mletých ořechů
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr

Náplň:
1/4l horké vody
15dkg cukru
15dkg mletých ořechů
strouhanka podle potřeby
štamprle rumu

na ozdobu čokoládová poleva + mandle
Postup
Suroviny na těsto vypracujeme do hladka, vykrajujeme kolečka, pečeme ve střední troubě. 

Náplň smícháme, povaříme a vychladlou plníme kolečka k sobě.

Každý koláček polijeme čokoládou a zdobíme mandlí, či jinak dle vlastní fantazie.....

 

 

KARAMELOVÉ KOSTKY

Suroviny:
Salko, dortové optatky, mleté ořechy, čokoláda na zdobení
Postup
Salko necháme zkaramelizovat – vaříme 2 hodiny v uzavřené plechovce. Dnes už lze koupit i karamelové Salko.....
Karamelem potřeme dortové oplatky, posypeme mletými ořechy a přiklopíme dalším plátem dortového oplatku. Takto vrstvíme 4-5 dortových oplatků promazaných karamelem. Zatížíme, necháme vychladnout a krájíme na čtverečky, které pokapeme čokoládou.

 

 

ČOKOLÁDOVÉ TROJHRÁNKY

Suroviny:
TĚSTO - 30 dkg hladké mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 3 žloutky, 15 dkg nahrubo nakrájené čokolády, špetka skořice, špetka citrónové kůry


pikantní marmeláda na slepování, čokoládová poleva na polití, čokoládové lupínky na dozdobení
Postup
Vypracujeme těsto, které necháme odležet. Vyválíme a vykrajujeme trojhránky, které pečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé slepujeme pikantní marmeládou, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme čokoládovými lupínky, nebo jinou dekorací.

 

 

CIBÉBKY

Suroviny:
50 g hladké mouky, 75 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g mletých ořechů, 50 g nasekaných rozinek
Postup
Vypracujeme těsto, rozválíme přes mikroten, vykrajujeme oválky a upečeme. Vychladlé poléváme citronovou polevou a posypeme hrubě nasekanými ořechy.
Poznámka
Recept není můj, dostala jsem ho v sérii receptů emailem. Pokud se přihlásí autor, ráda ho zveřejním.

 

 

BADYÁNOVÉ CUKROVÍ S POMERANČOVOU POLEVOU

Suroviny:
450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 300 g másla,1 lžička mletého badyánu.

Povidla s kapkou rumu na slepení.

Pomerančová poleva a čokoládová rýže na zdobení.
Postup
Mouku zpracujeme s cukrem, badyánem a máslem. Těsto necháme odležet do druhého dne. Vykrajujeme tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě a po vychladnutí slepujeme - povidla s kapkou rumu jsou přímo ideální. Nakonec ozdobíme pomerančovou polevou a posypeme čokoládovou rýží,nebo jiným zdobením......

 

 

 

OSTRAVSKÁ SRDÍČKA

 

Suroviny:
250 g hladké mouky, 125 g moučkového cukru, 250 g Hery, 125 g mletých lískových ořechů

nugátový krém na slepování

čokoládová poleva na zdobení
Postup
Vypracujeme těsto, které necháme v chladu odležet. Vyválíme plát, vykrajujeme srdíčka nebo jiné tvary a upečeme. Vychladlé cukroví slepujeme nugátovým krémem, poléváme čokoládou.

 

 

 

NEPEČENÉ BRAMBŮRKY

Suroviny:
200 g mletého cukru, 150 g sušeného mléka, 100 g dětské krupice, 100 g másla, 1 kávová lžička mandlové tresti, 4 lžíce převařené vody.
1 balíček dětských piškotů
pikantní marmeláda na slepení, rum, kakao s moučkovým cukrem na obalení
Postup
Vypracujeme těsto a necháme ho odpočinout. Piškoty slepujeme marmeládou, z obou stran namočíme v rumu. Obalíme těstem a nakonec obalíme v kakau s moučkovým cukrem. Uložíme do košíčků.
 

            

 

KÁVOVÉ SLEPOVANÉ

Suroviny:
45 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla,2 lžičky jemně mleté kávy.
čokoláda - Nutella na slepování
1 bílek + 15 dkg moučkového cukru + 1/2 lžičky mleté kávy = utřeme do husté polevy
čokoládové kávové zrno na ozdobu
Postup
Vypracujeme těsto, které necháme odležet. Vykrajujeme tvary, které po upečení slepujeme čokoládou, nebo krémem, polijeme kávovou polevou a ozdobíme čokoládovým kávovým zrnem.
Poznámka
Pečeme ve vyhřáté troubě - dle vlastních zkušeností z troubou - jako linecké a ostatní cukroví.