Moučníky a dezerty

 

                                                                     

 

 

RYCHLÉ SLADKÉ POHOŠTĚNÍ

 
Zůstaly vám po pečení dortů odřezky a zbytky korpusů a nějaký krém? Stačí vykrojit libovolné tvary, slepit marmeládou a krémem a nazdobit dle vlastní fantazie. Malé odřezky můžete promíchat s kapkou rumu, marmeládou a krémem a udělat kuličky obalené v čokoládě, kokosu nebo strouhaném perníku. Fantazii se meze nekladou.
 
 

 

 

NEPEČENÝ DEZERT

 

 

Suroviny:
BeBe sušenky
meruňková marmeláda
tvaroh
zakysaná smetana
želatinový ztužovač do nepečených dortů
mandarinky
 
čokoládová ganache = čokoláda na vaření + smetana ke šlehání v poměru 1:1
 
 
 
 
Na dno kulaté rozkládací dortové formy vložíme BeBe oplatky ( případná prázdná místa na dně formy vyplníme kousky, nebo drobky oplatků). Potřeme meruňkovou marmeládou. Tvaroh a zakysanou smetanu smícháme s želatinovým ztužovačem dle návodu a polovinu dáme na meruňkovou marmeládu.Poklademe mandarinkami a další vrstvou oplatků. Na oplatky přijde zbytek tvarohové náplně, kterou polijeme čokoládovou ganache.
Nakonec můžeme na dezert nastrouhat čokoládu. Vše dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
 
Příprava čokoládové ganache = v parní lázni rozpustíme čokoládu, ke které přidáme smetanu. Mícháme do mírného zhoustnutí, až je ganache krásně hladká.
 
 
 

 

ŠLEHAČKOVÉ ROHLÍČKY 

 

45 dkg hladké mouky 
1 Hera 
250 ml smetany ke šlehání
špetka soli

Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 5 dílů. Z každého vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek dáme náplň - jablečná, tvarohová,povidla, marmeláda, mák,ořechová apod. - a zabalíme do rohlíčků - začínáme na širší straně. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dorůžova. Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.

 

  MINIROLÁDKY



5 vajec
5 lžic moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
pikantní marmeláda na potření rolády

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu a postupně po jedné lžíci přidáváme cukr. Pak po jednom zašleháme žloutky a nakonec taktéž po lžících přidáváme mouku. Tu už jen zlehka vmícháme stěrkou. Rozetřeme na plech vystlaný pečicím papírem a pečeme v troubě na 200 st. 5-7 min. do zrůžovění. Hned po vytažení z trouby zlehka poprášíme hladkou moukou a i s pečícím papírem přesuneme na čistou utěrku a pevně zavineme a to ta, že z každého konce (širšího) motáme proti sobě do středu rolády. necháme zcela vychládnout. Roládu překrojíme napůl (podélně). Poté opatrně sundáme peč.papír a roládu pomažeme marmeládou a znovu každou zamotáme. Necháme ještě 2 hod. v chladnu a pak ostrým nožem nakrájíme na miniroládky (výška cca 2 cm). Umístíme do košíčků, můžeme ještě přidat marmeládu. Dozdobíme např. šlehačkou smíchanou se zakysankou a čerstvým ovocem.
 

 

 
 

 

RYCHLÉ ZÁKUSKY

Korpus:
4 vejce vyšleháme do pěny se 3 lžícemi krupicového cukru. Poté přidáme 4 lžíce hladké mouky, smíchané s 1/2 prášku do pečiva. Těsto vylijeme na pečící papír, na hluboký plech a pečeme při 170 stupních na horkovzduch asi 12-16 minut.

Pařížský krém:
2 tabulky čokolády na vaření nalámeme do oslazeného 1 hrnku smetany ke šlehání - osladíme 1/2 hrnku moučkového cukru,. Za stálého míchání přivedeme k varu a pak necháme vychladnout.
Čokoládovou smetanu vlijeme do šlehače, přidáme 1/2 změklého másla a ušleháme hladký krém.

VYKRAJUJEME KOLEČKA, OVÁLY, ČI JINÉ TVARY A ZDOBÍME DLE VLASTNÍ FANTAZIE....NA KRÉM MŮŽETE POUŽÍT TAKÉ ŠLEHAČKU, ČOKOLÁDU NEBO JINÉ JEDLÉ DEKORACE.
 
 
 

 

HRNÍČKOVÝ CUKETOVO KOKOSOVÝ MOUČNÍK

 

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek pískového cukru
1 krnek kokosu
1 hrnek oleje
1/2 hrnku mléka
2 hrnky nastrouhané cukety
3 vejce
1 lžička jedlé sody
špetka koření od každého = skořice +mletý badyán + zázvor+hřebíček+citrónová kůra

čokoládová poleva eventuelně čokoládové hobliny na zdobení

Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny a potom vmícháme všechny ostatní ingredience.
Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech - já vymažu olejem a vysypu strouhankou a pečeme asi 35-45 minut na 180stupňů - každý podle své trouby.

Jakmile moučník vychladne, polijeme ho čokoládovou polevou a zdobíme dle vlastní fantazie.
 
 

 

MANDLOVÝ KOLÁČ S RYBÍZEM

 
Suroviny:

4 vejce
2+1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek pískového cukru
1 hrnek mletých mandlí
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
2 lžíce kakaa

rybíz

olej a strouhanka na vymazání plechu

 

Postup:

Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Postupně přidáváme olej, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mleté mandle. Polovinu těsta odlijeme do jiné misky a obarvíme kakaem. Do vymazaného a vysypaného plechu nalijeme nejdříve tmavé těsto. Potom světlé těsto a nahoře posypeme rybízem - já jsem použila zmrazený. Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch na 170 stupňů, zhruba 40 minut.

 

LINECKÝ KOLÁČ TŘÍ CHUTÍ

 

Suroviny na těsto:
60dkg hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 vejce
3 lžíce cukru moučkového
8 lžic vlažné smetany
1 lžíce citrónové š´távy
1 Hera

Náplň:
1/4kg švestek
1/4kg rebarbory
1 kostka kaštanového pyré
cukr dle chuti
2 lžíce vanilkové Hrašky - nebo vanilkového pudinku

Postup:
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a zpracujeme - nejlépe rukou v kompaktní hmotu. Těsto necháme asi 1/2 hodinky uležet v lednici.

Připravíme si náplň. Švestky a rebarboru nakrájíme na kousky - já jsem použila mražené. Přidáme 1/2 hrnku vody a lžíci cukru. Rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše necháme v kastrólku na mírném ohni a přidáváme kaštanové pyré a Hrašku. Za stálého míchání necháme chvilku probublat. Vznikne nám hustá pikantní kaše. Komu se zdá kyselá, může si ji přisladit podle své chuti.

Linecké těsto vytáhneme z lednice, nachystáme si formu na koláč, nebo plech. Dno formy, či plechu vyložíme plátem těsta, jehož okraje vytáhneme do výšky. Na těsto dáme náplň a nahoru dáme další plát lineckého těsta - já jsem těsto prořízla speciálním válečkem. Ale stačí dát pouze plátky těsta, nebo vytvořit pomocí těsta nějaké ornamenty. 
Vše upečeme v troubě a koláč necháme vychladnou. Nejlépe v lednici, aby náplň krásně ztuhla a koláč se dobře krájel.

 

 

OVOCNÉ MLSKY Z LISTOVÉHO TĚSTA

Suroviny:

listové těsto
tvaroh
zakysaná smetana
cukr dle chuti
jahody, mango
čokoládová poleva

Postup:

Z listového těsta nakrájíme čtverce - obdélníky, které upečeme v troubě. Doprostřed čtverců uděláme důlek, do kterého dáme tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou a cukrem a zdobíme jahodami a čokoládovou polevou.

Vychladnuté - nafouknuté obdelníky prořízneme . Spodní díl potřeme náplní, poklademe na střídačku ovocem. Vrchní díl také trochu potřeme tvarohovou náplní a přilepíme na ovoce. Zdobíme čokoládovou polevou.

 
 
 

JOGURTOVÉ MINIBÁBOVIČKY

 
 
Suroviny:
200g polohrubé mouky
200g bílého jogurtu
100g třtinového cukru
2 vejce
1 lžička jedlé sody
3 lžíce meruňkové marmelády - já jsem měla domácí
1 hrst rozinek v čokoládě

čokoládová poleva = 2 tabulky čokolády na vaření roztopit ve vodní lázni a přidal malou zakysanou smetanu
Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme jogurt, mouku smíchanou s jedlou sodou a marmeládu. Nakonec vmícháme rozinky v čokoládě. Těsto dáme do silikonové formy - já mám minibábovky a květiny. Pečeme ve vyhřáté troubě- Vrch zdobíme dle vlastní fantazie . já jsem namočila do čokoládové polevy a posypala karamelovými čoko - hoblinami.
 

 

MAKOVÝ PERNÍK S MERUŇKAMI

Suroviny:
4 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje
1 hrnek mléka
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek mletého máku
1 hrnek strouhaného perníku
1 kypřící prášek do perníku

hrst sušených meruněk namočených v rumu

bílá čokoláda

strouhaný perník na posypání
Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Postupně přidáváme olej, mléko, mák,perník a mouku smíchanou s práškem do perníku. Nakonec vmícháme nakrájené meruňky, namočené minimálně hodinu v rumu.

Trochu nakrájených meruněk si odložíme na ozdobu.

Těsto nalijeme do vymazaného a perníkem vysypaného hlubšího plechu.
Pečeme ve vyhřáté troubě.

Perník necháme vychladnout.Potřeme ho bílou čokoládou, posypeme strouhaným perníkem a ozdobíme kousky meruněk.

Můžeme ho také jen tak pocákat čokoládovou polevou.
 

 

TROPICKÝ ŘEZ

 

Suroviny:
Na 1 plát piškotového korpusu na plech:
4 ks vajec
16 dkg polohrubé mouky
12 dkg cukru krupice
citrónová kůra z 1/2 citrónu

OVOCNÁ POLEVA
3 banány
2 kaki
4 pomeranče
1 limetka
1 vanilkový pudink

OSTRUŽINOVÝ DŽEM

POMERANČOVÝ DŽEM

ČOKOLÁDOVÁ POLEVA
Postup:
PIŠKOTOVÝ KORPUS:
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny.Postupně přidáváme mouku s citrónovou kůrou Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Na plech, který si vyložíme pečícím papírem, vylijeme těsto a rovnoměrně rozetřeme po celé jeho ploše. Poté vkládáme do rozehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 15 - 20 minut.

TAKTO UPEČEME 2 PIŠKOTOVÉ PLÁTY

Než piškoty vychladnou, připravíme si ovocnou hmotu:
Rozmixujeme banány a oloupané kaki. Přidáme šťávu ze 4 pomerančů a 1 limetky. To vše uvedeme do varu a přidáme 1 vanilkový pudink rozmíchaný v 1 dcl vody. Hmota začne houstnout - jakmile přejde varem, odstavíme kastrólek ze sporáku a za občasného míchání necháme hmotu vychladnout.

Vychladlé piškotová pláty spojíme ostružinovým džemem. Na vrchní plát namažeme pomerančový džem a na něj dáme vychlazenou ovocnou hmotu.

Necháme vychladnout - ztuhnout a pocákáme dezert čokoládovou polevou.
 
 
 

ZASNĚŽENÉ KIWI ŘEZI

Suroviny:
5 vajec
5 lžic hladké mouky
4 lžíce moučkového cukru
kiwi
1 kostka tvarohu
1 malá zakysaná smetana
2 vanilkové cukry
1 pomazánkové máslo
marmeláda
čirá želatina
kokos
Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem v tuhý sníh. Přidáme žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na plech - na pečící papír a upečeme plát piškotu. Piškot potřeme marmeládou.
Tvaroh,zakysanou smetanu a pomazánkové máslo smícháme s vanilkovým cukrem a hmotu natřeme na marmeládu. Na tvarohovou náplň poklademe nakrájené kiwi, které jsme namočili v čiré želatině - kterou připravíme dle návodu. Celé řezy posypeme kokosem - já jsem obarvila kokos zelenou potravinářskou barvou...aby to ladilo :-)

Necháme ztuhnout a pak už jen ochutnáváme.
 

 

PERNÍKOVO TVAROHOVÝ MOUČNÍK

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek moučkového cukru
1 Hera

2 vejce
1 hrnek mléka
2 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
1 hrnek strouhaného perníku

2 kostky tvarohu
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudink
6 lžic mléka
rozinky a cukr dle chuti

olej na vymazání plechu
Postup:
Polohrubou mouku, cukr a Heru smícháme v míse dohromady, jako drobenku. 1 hrnek této drobenky oddělíme bokem na finální posypání moučníku před pečením.

Hlubší pekáček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným perníkem. Zbytek perníku schováme do těsta.

Do drobenky v míse přidáme sodu, kakao, vejce, mléko, a zbytek perníku. Vše pěkně promícháme, aby se suroviny spojily. Těsto nalijeme do vysypaného pekáčku.

Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, mlékem a pudinkovým práškem. Nakonec vmícháme rozinky. Tvarohovou hmotu si můžete osladit více, dle vlastní chuti. Tvaroh rozetřeme na první tmavé těsto, které již máme v pekáčku.
Nakonec vše zasypeme hrnkem posypky, kterou jsme si na počátku pečení nechali.

Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 40 minut - provedeme zkoušku upečeného moučníku špejlí.
 

 

GRILOVANÁ HRUŠKA

Suroviny:
zelená hruška
voda
2 lžíce cukru
4 hřebíčky
kousek celé skořice
1/2 badyánu
med
brusinky
zakysaná smetana
nakrájené mandle
Postup:
Hrušku oloupeme, překrojíme napůl a vyřízneme jadřinec. Dáme do kastrólku s vodou, do které přidáme cukr. Hruška by měla být celá pod vodou. Přidáme skořici,badyán a hřebíček. Vaříme do té doby, než je hruška měkká. Hrušku dáme na zapékací talíř, potřeme medem, posypeme nakrájenými mandlemi a dáme do trouby na gril. Necháme hrušku zezlátnout, Po vyndání z trouby dáme do vykrojeného jadřince brusinky, a na ně zakysanou smetanu...DOBROU CHUŤ :-)
 
 

 

JAHODOVÉ ORGIE

 

Suroviny:
Piškotový korpus:
3 vejce
10 dkg moučkového cukru
8 dkg polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva

1/2 kg jahod
1 kostka měkkého tvarohu - 250g
1 zakysaná smetana - 200g
1 želatina na sladké i slané použití
1 dortové želé čiré
1 dortové želé červené extra silné
1 citrón
cukr podle chuti

jahodová marmeláda
 
Postup:
Nejdříve si upečeme piškotové těsto.
Průměr formy 26 cm + malá forma na čtvrt dortu - viz obrázek.

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přimícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do formy vymazané olejem a vysypané strouhankou. Pečeme obě formy najednou ve vyhřáté troubě - já jsem pekla na horkovzduchu 180stupňů asi 15 minut.

Po upečení necháme korpus vychladnout. Vychladnutý piškot vyndáme z forem a opět ho tam vrátíme - to aby byl korpus oddělen i ode dna formy.

Piškot potřeme jahodovou marmeládou, na kterou dáme vrstvu tvarohového krému.

Příprva tvarohového krému.
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, přidáme cukr dle chuti a do celého vlijeme připravenou želatinu dle návodu. Rozmixujeme mixérem, aby v krému nebyly hrudky.

Na tvarohový krém naskládáme na plátky nakrájené čerstvé jahody.
Nakonec vše zalijeme želatinou.
Želatinu připravíme dle návodu = smícháme čirou želatinu s červenou + voda + cukr a pro pikantnost přidáme šťávu s jednoho citrónu.
Celý dezert dáme chladit do lednice.

 

                                        

                                            

 

 

ZÁKUSKY PLNÉ ČOKOLÁDY

 

Suroviny:
Korpus
200g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 4x vejce, 180g třtinového cukru,100ml oleje, 80ml vroucí vody, 2lžíce kakaa

Krém
250 g másla, 300 ml mléka, 1 čokoládový pudink, 100 g moučkového cukru, 200 g čokolády na vaření

Čokoládová modelovací hmota
300 g hořké čokolády na vaření (jde i z bílé a mléčné, ale to nemám ještě vyzkoušeno),3 lžíce glukózy nebo kukuřičného sirupu

Čokoládová poleva
Na 100g čokolády dáme 80g ztuženého pokrmového tuku.


Pikantní marmeláda, čokoládová poleva, jakékoli zdobení – já jsem použila kytičky z čokoládové hmoty.
 
Postup:
Korpus
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru. Ve druhé míse šleháme žloutky se zbytkem cukru. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
Nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do hlubokého plechu na pečicí papír a pečeme ve vyhřáté troubě. Délka pečení záleží podle typu trouby ( já peču na elektrice 180 stupňů zhruba 15 – 20 minut) – zkouška špejlí ukáže, zda je korpus propečený.


Krém
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, a necháme ho vychladnout. Máslo s cukrem pořádně našleháme. Postupně po lžících zašleháváme vlažný pudink a potom po troškách rozpuštěnou (ne teplou!) čokoládu. Vše pořádně vyšleháme, až vznikne hladký krém.


Čokoládová modelovací hmota
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Po rozpuštění čokolády sundáme misku z vodní lázně a přidáváme postupně lžíce sirupu. Sirup dá čokoládě právě tu pružnost. Opět přidáváme sirup tak, aby se hmota pěkně spojila a vytvořila hladkou, nelepící "modelínu". Tu pak přendáme do fólie a dáme na chvíli ztuhnout do lednice. A pak už jen modelujeme, nebo vytlačujeme přes formičku kytky n ozdobu.


Čokoládová poleva
Čokoládu rozlámeme do kastrůlku, přidáme tuk a postavíme do vodní lázně. Za stálého míchání rozehříváme, dokud se suroviny nespojí.



Vychladnutý korpus rozkrojíme na dva pláty, ze kterých vykrajujeme oválky. Jednotlivé oválky pomažeme pikantní marmeládou a následně je k sobě slepujeme čokoládovým krémem. Vrch polijeme čokoládovou polevou, kterou úmyslně necháme přetéct přes okraje zákusku a zdobíme dle vlastní fantazie.
 

                  

 

 

JEDNODUCHÁ ROLÁDA

 

 

SUROVINY
Na 1 vejce, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce moučkového cukru.
Většinou dělám ze 4 - 5 vajec, podle velikosti plechu.
Marmeláda a krém dle libosti. Taktéž ostatní zdobení záleží na fantazii a chuti každého z vás.
POSTUP
Z bílků vyšleháme sníh, přidáme cukr a postupně zašleháme žloutky. Šlehač přepnu na nejnižší výkon a vmícháme mouku. Na pečící papír, který si dáme na plech rozetřeme vyšlehané těsto. Pečeme v rozehřáté troubě asi 10 minut - můžete vyzkoušet špejlí, zda je roláda hotová.
Upečenou roládu i s pečicím papírem přesunu na utěrku, roládu jemně popráším hladkou moukou a sroluju - i s pečícím papírem i s utěrkou.
Vychladlou roládu rozbalím, sundám pečící papír, potřu marmeládou a krémem dle libosti.
  
Ozdobení rolády záleží na každém z vás.

 

 

 

MAKOVNÍK S RUMOVÝMI BRUSINKAMI

Suroviny:
3 hrníčky polohrubé mouky
1 hrníček moučkového cukru
1 hrníček mletého máku
1 prášek do pečiva
1 hrníček mléka
1 hrníček oleje
4 vejce
hrst sušených brusinek namočených v rumu

čokoláda na zdobení
Postup
Brusinky namočíme v rumu alespoň hodinu - pěkně nasáknou a zvětší svůj objem.Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem a mákem.Přidáme mléko, olej,vejce.Umícháme těsto,do kterého nakonec vmícháme brusinky i s rumem. Hotové těsto upečeme ve vymazaném a strouhankou vysypaném hlubším plechu.Hotový makovník posypeme cukrem, nebo nazdobíme čokoládou, či jinou polevou, kterou máme rádi.

 

 

 

 

KŘEHKÝ JABLEČNÝ ŘEZ

 

 

Suroviny:
TĚSTO - 60dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce cukru, 8 lžic mléka, 1 Hera -

JABLEČNÁ SMĚS - 40 dkg strouhaných jablek, 1sáček karamelového pudingu, 2 lžíce cukru, špetku skořice, hrst rozinek, hrst ořechů = vše promíchat.
Postup
Vše dám do mísy a rukama zpracuji těsto, které rozdělím na dvě poloviny. Obě poloviny vyválím na šířku plechu. Na plech dám pečící papír. Položím jeden plát rozváleného těsta, na který rozetřu jablečnou směs.
Na jablečnou směs položím druhý rozválený plát a okraje přimáčknu k sobě, aby směs nevytekla.Celou buchtu propíchám špejlí, aby se neutvořily boule a peču ve vyhřáté troubě, až má buchta zlatavou barvu.Na vychladlý řez dám čokoládovou polevu, ale dle chuti můžete použít i polevu rumovou, bílkovou,citrónovou, nebo jinou.
Poznámka
Druhá varianta je, že na jablečnou náplň naskládáme piškoty a zalijeme vařeným kakaovým pudingem a na to dáme druhý plát těsta.

 

 

 

 

 

KOLÁČE Z MAJONÉZY

Suroviny:
1/2kg hl.mouky, 4 žloutky, 20dkg majonézy, špetka soli, 1/4l mléka, 10 kostek cukru, 1 droždí, tvaroh, mák, ořechy - do náplně + drobenka
Postup
Zaděláme kvásek, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto – nesmí se lepit na vařečku.
Děláme malé svatební koláčky, nebo tažený ovocný koláč s tvarohem, Honzovy buchty apod.
Koláče jsou křehké, a vždy naskočí i když těsto není ještě úplně nakynuté. Neosychají i když u nás nemají čas oschnout, protože se hned sní :-))