Zeleninové saláty
PIKANTNÍ ZELENINOVÝ SALÁT
1 mrkev
1/2 středního celeru
4 ředkvičky
1 hrst krájeného pórku
1 menší hlávkový salát
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky rýžového octa
1 lžíce chilli omáčky s mangem
sůl
Postup: mrkev, celer a ředkvičky nastrouháme na hrubé slzy, pórek a salát nakrájíme. Přidáme olej, ocet, omáčku a sůl a vše promícháme. Necháme 1/2 hodiny odležet....
ZELENINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM
-
směs zelených salátů - dá se koupit už namíchaná směs
-
malá oválná rajčátka
-
ředkvičky
-
kuřecí prso
-
sůl,pepř
-
olivocý olej
-
balzamikový ocet
Rajčata podélně rozkrojíme, taktéž ředkvičky. Salát osolíme, opepříme, zamícháme s rajčaty a ředkvičkami. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.
Kuřecí prso osolíme a grilujeme z obou stran. Hotové maso nakrájíme na větší kousky a přidáme do salátu.
TEPLÝ ZELENINOVÝ SALÁT SE SÝREM
Suroviny:
10 cherry rajčátek
1 střední mrkev
1/2 malého celeru
1/2 malého tuřínu
1/2 malé zelené cukety
zelená jarní cibulka
sůl
pepř
špetka provensálského koření
olivový olej
1 sýr cottage
Postup přípravy receptu
Mrkev a celer nakrájíme na proužky, tuřín a cuketu na plátky. Bílou část jarní cibulky rozkrojíme napůl, zelenou část nakrájíme nadrobno. Na olivovém oleji osmahneme mrkev, celer,tuřín, cuketu a bílou část cibulky.Zhruba po 5 minutách přidáme k zelenině rajčata.Necháme ještě restovat, vše osolíme, opepříme,přidáme koření a ještě teplé podáváme. Zdobíme sýrem Cottage a zelenou cibulkou.
ZELENINOVÝ SALÁT S CIZRNOU
Suroviny:
3 mrkve
1/2 středního celeru
2 hrsti pórku
hrst zelené jarní cibulky
sůl
pepř
1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
olivový olej - 1 lžíce
balzamikový ocet - 1 lžíce
Postup:
Mrkev a celer nastrouháme, přidáme nakrájený pórek a nakrájenou nať zelené jarní cibulky. Osolíme, opepříme a promícháme. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Opět promícháme. Nakonec do salátu vmícháme cizrnu.
Salát můžeme podávat samostatně, nebo jako přílohu k masu, či rybě.
SALÁT S MOZZARELLOU
Suroviny:
čínské zelí
červený ledový salát
mrkev
rajčata
sůl
salátové bylinky
olivový olej
balzamikový ocet
mozzarella
Postup:
Mrkev nastrouháme na hrubší nudličky. Salát a zelí nakrájíme na drobno. Smícháme nakrájená rajčata s ostatními surovinami. Osolíme dle chuti, přidáme špetku salátového koření. Vše zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Promícháme a necháme odležet. Na salát nakrájíme na kolečka mozzarellu.
SALÁT S TUŇÁKEM A RÝŽÍ
Suroviny:
1 střední čínské zelí
1 větší mrkev
1/2 pórku
1 červená kapie
1 plechovka kukuřice
1 sáček vařené rýže
tuňák ve vlastní šťávě
sůl
pepř
1 lžička salátových bylinek
3 lžíce zakysané smetany
hlávkový červený salát
Postup:
Na drobno nakrájíme zelí, pórek a kapii.Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubé nudličky, kukuřici a vařenou rýži. Přidáme sůl, pepř a bylinky.Nakonec vše spojíme zakysanou smetanou. Salát servírujeme na červený salát - nahoru dáme lžíci tuňáka.
Poznámka:
Kdo chce, může zakysanou smetanu nahradit tatarkou.