Něco na zub

 
 
   

TROCHA INSPIRACE NA SLANÉ POHOŠTĚNÍ

 

AČOKČA PLNĚNÁ GUACAMOLE

 
Ačokču v jedné třetině přeřízneme, vydlabeme vnitřek a plníme guacamole......
Guacamole = 
1 velké zralé avokádo 
1 malý stroužek česneku 
1 malá cibule
6 cherry rajčat
šťáva z jedné limetky
čerstvý koriandr
sůl a čerstvě mletý pepř

Do mísy vložte kusy avokáda a vidličkou je rozmačkejte na pastu, ve které však nechejte malé kousky. Pasta by neměla být zcela hladká. Poté jen přidejte všechny ostatní suroviny a s avokádovou pastou je důkladně promíchejte. Guacamole je hotové!
 

MANGOLDOVÉ PALAČINKY S HOUBOVOU NÁPLNÍ

 

Suroviny:

25 dkg hladké mouky
1/2 l mléka
1 lžička soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 prášek do pečiva
2 vejce
2 hrsti spařeného, nakrájeného mangoldu

Náplň:
cibule
olej
houby
vejce
sůl
pepř

 

Postup přípravy receptu

Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s mlékem a moukou smíchanou s práškem do pečiva. Poté přidáme sůl, muškátový oříšek a nakrájený mangold( mangold spaříme v horké vodě - povaříme asi 2 minuty a pak vložíme do studené vody).Nakonec vmícháme bílkový sníh.

Pánvičku lehce potřeme olivovým olejem a děláme palačinky.

Připravíme si houbovou náplň - na oleji osmažíme cibulku, podusíme na cibulce houby a nakonec přidáme vejce. Ochutíme solí a pepřem.

Palačinky naplníme houbovou náplní, překlopíme napůl a servírujeme.

 

 

 

TVAROHOVÉ PAGÁČKY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

 

Autorkou receptu je kamarádka Magdalenka ze Slovenska, proto je i zde uveřejněn v originále. Ostatně recepty od ,,Madlenky" nikdy nezklamou.

 

Suroviny:
500 g hladká múka
20 g čerstvé droždie (polovica kocky)
1 KL cukru
100 ml mlieko
150 g kyslá smotana
1 vajce
250 g margarín na pečenie
250 g tvaroh
4 zarovnané KL soli
2 hrste pokrájaných mladých listov medvedieho cesnaku - nebo pesto z medvědího česneku
na potretie 1 vajce
na posyp sezam, nebo strouhaný sýr

Postup:
V osladenom vlažnom mlieku rozmrvíme droždie a nechám stáť cca 15 minút.
Múku preosejeme, zmiešame so soľou. V kyslej smotane rozšľaháme vajce. Rukami rozdrobíme v múke margarín, potom tvaroh. Pridáme kvások a smotanu s vajcom, spracujeme tuhé cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa margarín neprehrial (nepoužijeme DP), necháme v teple stáť asi hodinu.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na cca 1,5-2 cm, posypeme umytými, osušenými a pokrájanými listami medvedieho cesnaku - polovicou z množstva. Preložíme na tretinu, potom na polovicu. (pozri foto)
Po 10 minútach znovu vyvaľkáme, posypeme druhou polovicou listov, znovu prekladáme. 
Po ďalších 10 minútach ešte raz preložíme, vyvaľkáme na cca 2 cm hrúbku, pokrájame na kocky cca 4x4 cm, prípadne aké nám vyhovujú, môžu byť okrúhle - klasika. Ja robím zásadne kocky, nemám odpad.
Preložíme na plech (peč.papier alebo fólia na pečenie), necháme stáť ešte 10-15 minút, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom. 
Pečieme 15-18 minút pri cca 200 stupňoch, príp. podľa svojich skúseností s rúrou.
 

SLANÝ MEDVĚDÍ ZÁVIN

 
Suroviny: 
listové těsto
pesto z medvědího česneku

šunka
plátkový sýr

vejce na potření

Postup:
Listové těsto rozválíme, potřeme pestem z medvědího česneku, poklademe plátky šunky a plátkového sýru, zamotáme, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Studené nakrájíme
.
 

SLANÝ KOLÁČ

 
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku oleje
1 lžička soli
1/2 hrnku horké vody


hrst vařené čočky
2 větší cibule
hrst zelené jarní cibulky
hrnek smetany sladké
čerstvý smetanový sýr
 
Postup:
Mouku smícháme se solí a olejem a přidáme horkou vodu. Nejlépe rukama vypracujeme těsto, které rozprostřeme na zapékací talíř. Na těsto rozprostřeme vařenou čočku,poté nakrájenou cibuli a rozdobíme čerstvý smetanový sýr. Nakonec posypeme zelenou jarní cibulkou a zalijeme smetanou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 40 minut, ale čas je pouze orientační - každý se řídí svou troubou. Nejlépší je zkouška špejlí.
 

 

KRABÍ KREMROLE

 
Suroviny:
2 balíčky krabích tyčinek, 1 balíček listového těsta, sůl, vejce na potření.

Postup:
Krabí tyčinky zabalíme proužkem listového těsta jako kremrole, potřeme vejcem, osolíme a pečeme ve vyhřáté troubě.