Něco na zub
TROCHA INSPIRACE NA SLANÉ POHOŠTĚNÍ
AČOKČA PLNĚNÁ GUACAMOLE
Ačokču v jedné třetině přeřízneme, vydlabeme vnitřek a plníme guacamole......
Guacamole =
1 velké zralé avokádo
1 malý stroužek česneku
1 malá cibule
6 cherry rajčat
šťáva z jedné limetky
čerstvý koriandr
sůl a čerstvě mletý pepř
Do mísy vložte kusy avokáda a vidličkou je rozmačkejte na pastu, ve které však nechejte malé kousky. Pasta by neměla být zcela hladká. Poté jen přidejte všechny ostatní suroviny a s avokádovou pastou je důkladně promíchejte. Guacamole je hotové!
MANGOLDOVÉ PALAČINKY S HOUBOVOU NÁPLNÍ
Suroviny:
25 dkg hladké mouky
1/2 l mléka
1 lžička soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/2 prášek do pečiva
2 vejce
2 hrsti spařeného, nakrájeného mangoldu
Náplň:
cibule
olej
houby
vejce
sůl
pepř
Postup přípravy receptu
Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme s mlékem a moukou smíchanou s práškem do pečiva. Poté přidáme sůl, muškátový oříšek a nakrájený mangold( mangold spaříme v horké vodě - povaříme asi 2 minuty a pak vložíme do studené vody).Nakonec vmícháme bílkový sníh.
Pánvičku lehce potřeme olivovým olejem a děláme palačinky.
Připravíme si houbovou náplň - na oleji osmažíme cibulku, podusíme na cibulce houby a nakonec přidáme vejce. Ochutíme solí a pepřem.
Palačinky naplníme houbovou náplní, překlopíme napůl a servírujeme.
TVAROHOVÉ PAGÁČKY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
Autorkou receptu je kamarádka Magdalenka ze Slovenska, proto je i zde uveřejněn v originále. Ostatně recepty od ,,Madlenky" nikdy nezklamou.
Suroviny:
500 g hladká múka
20 g čerstvé droždie (polovica kocky)
1 KL cukru
100 ml mlieko
150 g kyslá smotana
1 vajce
250 g margarín na pečenie
250 g tvaroh
4 zarovnané KL soli
2 hrste pokrájaných mladých listov medvedieho cesnaku - nebo pesto z medvědího česneku
na potretie 1 vajce
na posyp sezam, nebo strouhaný sýr
Postup:
V osladenom vlažnom mlieku rozmrvíme droždie a nechám stáť cca 15 minút.
Múku preosejeme, zmiešame so soľou. V kyslej smotane rozšľaháme vajce. Rukami rozdrobíme v múke margarín, potom tvaroh. Pridáme kvások a smotanu s vajcom, spracujeme tuhé cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa margarín neprehrial (nepoužijeme DP), necháme v teple stáť asi hodinu.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na cca 1,5-2 cm, posypeme umytými, osušenými a pokrájanými listami medvedieho cesnaku - polovicou z množstva. Preložíme na tretinu, potom na polovicu. (pozri foto)
Po 10 minútach znovu vyvaľkáme, posypeme druhou polovicou listov, znovu prekladáme.
Po ďalších 10 minútach ešte raz preložíme, vyvaľkáme na cca 2 cm hrúbku, pokrájame na kocky cca 4x4 cm, prípadne aké nám vyhovujú, môžu byť okrúhle - klasika. Ja robím zásadne kocky, nemám odpad.
Preložíme na plech (peč.papier alebo fólia na pečenie), necháme stáť ešte 10-15 minút, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom.
Pečieme 15-18 minút pri cca 200 stupňoch, príp. podľa svojich skúseností s rúrou.
SLANÝ MEDVĚDÍ ZÁVIN
Suroviny:
listové těsto
pesto z medvědího česneku
šunka
plátkový sýr
vejce na potření
Postup:
Listové těsto rozválíme, potřeme pestem z medvědího česneku, poklademe plátky šunky a plátkového sýru, zamotáme, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Studené nakrájíme.
SLANÝ KOLÁČ
Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku oleje
1 lžička soli
1/2 hrnku horké vody
hrst vařené čočky
2 větší cibule
hrst zelené jarní cibulky
hrnek smetany sladké
čerstvý smetanový sýr
Postup:
Mouku smícháme se solí a olejem a přidáme horkou vodu. Nejlépe rukama vypracujeme těsto, které rozprostřeme na zapékací talíř. Na těsto rozprostřeme vařenou čočku,poté nakrájenou cibuli a rozdobíme čerstvý smetanový sýr. Nakonec posypeme zelenou jarní cibulkou a zalijeme smetanou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 40 minut, ale čas je pouze orientační - každý se řídí svou troubou. Nejlépší je zkouška špejlí.