Maso

 


                         

 

KRKOVICE NA SUŠENÝCH RAJČATECH

 
 

Suroviny:

2 plátky krkovičky
sůl
česnek
sušená rajčata v olivovém oleji - 1 miska

škrobová moučka na zahuštění

 

Postup přípravy receptu

Krkovici jemně naklepeme - já plátky proklepávám pouze rukou. Osolíme, potřeme česnekem a opět prsty proklepeme. Olej ze sušených rajčat použijeme na opečení plátků masa. Maso prudce opečeme z obou stran.Sušená rajčata nakrájíme a přidáme k masu. Poté vše podlijeme vodou, a dusíme, až je krkovice měkká. Trochou škrobové moučky zahustíme omáčku.

Poznámka

Podáváme s těstovinami, rýží, či bramborem.

 

 

KOTLETA V ZIMNÍM SÝROVÉM KABÁTKU

Suroviny:
4 vepřové kotlety bez kosti
1 malá zakysaná smetana
1 vejce
1 lžička uzené papriky
sůl
2 lžíce strouhaného tvrdého sýra
1 lžíce mouky
1 lžíce strouhanky

olej na pečení
 
Postup :
Smícháme zakysanou smetanu se solí, paprikou a vejcem. Kotlety lehce naklepeme a vložíme do připraveného sosu. Necháme maso takto marinovat nejlépe přes noc. Poté maso vytáhneme, přidáme strouhaný sýr, mouku a strouhanku. Vše řádně promícháme a přisolíme dle chuti.Necháme 10 minut odležet. Připravenou směsí potřeme jednu stranu masa a dáme maso péct potřenou stranou na rozpálený olej. Než se propeče jedna strana, napatláme směsí i druhou stranu masa. Úmyslně píši napatláme, protože směs není jako klasické těstíčko,ve kterém se maso obaluje..... ale je trochu tužší a je potřeba ji na maso nanést. Pomalu opékáme z obou stran.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s cibulkou.
 
 
 

 

PIKANTNÍ KRŮTÍ KOUSKY S BAMBUSOVÝMI VÝHONKY

 

Suroviny:
krůtí stehno
2 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička chilli papriček
1 lžíce solamylu
hrst sterilovaných bambusových výhonků
sůl dle potřeby
špetka pepře
1 lžička červené sladké papriky

1 dcl vody na podlití
Postup:
Krůtí maso nakrájíme na kousky. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme nakrájené krůtí maso. Přidáme nakrájené bambusové výhonky, sůl, pepř, červenou papriku,chilli papričky podlijeme vodou a dusíme asi 15 - 20 minut. Potom přidáme sojovou omáčku, solamyl a na mírném ohni, za občasného míchání, dusíme dalších 10 minut. Udělá se nám chutná omáčka.
 
 
 
 
 

 

KUŘECÍ JÁTRA V MEDVĚDÍM KABÁTKU

 

Suroviny:
kuřecí játra

Těstíčko:
1 vejce
1 lžíce solamylu
1 lžíce strouhanky
1 lžička pesta z medvědího česneku
sůl
Postup:
Drůbeží játra osušíme, obalíme v těstíčku - já jsem játra nechala v těstíčku asi hodinku v lednici - a smažíme na oleji z obou stran.
Jako přílohu jsem použila vařený brambor.
 

 

EXOTICKÁ DUŠENÁ KRKOVIČKA

 

 

Suroviny:
4 plátky krkovice
1 lžíce oleje
dijonská hořčice
sůl
pepř 4 barev - černý, bílý, červený a zelený
miska nakrájené slaniny
miska nakrájených naložených švestek v portském víně
Postup:
Alespoň den předem si naložíme sušené švestky do portského vína...stačí deci vína na balíček sušených a vypeckovaných švestek. Zbytek vína můžete ochutnávat při vaření receptu :-)

Plátky krkovice nařízneme, aby se nám okraje nezkroutily...já jsem si větší pláty rozřízla ještě napůl.
Maso osolíme a opepříme - prsty vklepeme sůl a pepř do masa.
Poté pláty masa potřeme dijonskou hořčicí a dáme maso zprudka opéct po obou stranách na rozpálenou pánev s olejem.

Takto opečené maso vyndáme na talíř. Do výpeku dáme nakrájenou slaninu a nakrájené švestky naložené v portském víně - lehce osmahneme. Maso položíme zpět na pánev, podlijeme trochou vody, pánev přikryjeme pokličkou a dusíme. Podléváme vodou, aby se nám maso nepřichytlo. Až je maso měkoučké, opět ho vyjmeme a šťávu rozmixujeme tyčovým mixérem. Krkovičku vrátíme zpět do omáčky. Podáváme s rýží, knedlíkem, nebo bramborem.
 
 
 

 

 

KUŘECÍ STEHNA V ZAKYSANÉ SMETANĚ A BYLINKÁCH

 

Suroviny:
vykoštěná kuřecí stehna
zakysaná smetana
sůl
provensálské bylinky


brambory
Postup:
 
Zakysanou smetanu smícháme se solí a provensálskými bylinkami. Do této marinády naložíme přes noc vykoštěná kuřecí stehna. Já jsem si takto připravila maso přímo do zapékací mísy, ve které jsem pak maso pekla. Nahoru ještě nakrájíme brambory, které posolíme. Mísu uzavřeme víkem - kdo nemá víko, použije alobal. Takto pečeme maso s bramborami v horkovzdušné troubě zhruba hodinu. Po hodině odděláme víko - alobal a dopečeme tak, aby měly brambory zlatavou barvu.
 

 

 

MEDVĚDÍ VEPŘOVÝ PLÁTEK NA HOŘČICI

 

Suroviny:
vepřové plátky plecka, pesto z medvědího česneku,hořčice, sůl, pepř, olej na osmahnutí,1 lžíce solamylu na zahuštění omáčky.
Postup: 
plátky masa jemně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme směsí medvědího česneku s hořčicí - v poměru 1:1. Na oleji prudce maso osmahneme po obou stranách. Podlijeme vodou a pomalu dusíme až je maso měkké. Maso vyndáme, solamyl rozpustíme ve trošce vody a omáčku zahustíme.
Podáváme s rýží, těstovinami, nebo knedlíkem.

                                                         

 

PEČENÝ KRŮTÍ KRK V MARINÁDĚ

 
Suroviny:
krůtí krk

3 větší cibule

marináda = 6 stroužků česneku + 1 lžíce olivového oleje + 1 lžíce sojové omáčky + 1 lžička uzené mleté červené papriky + sůl + 1 lžička nakrájených chilli papriček + 2 lžíce rajčatového pyré
Postup:
Všechny přísady na marinádu rozmixujeme. Do marinády naložíme nakrájený krůtí krk - necháme marinovat alespoň 2 hodiny,

Do zapékací mísy nakrájíme na kolečka cibuli.Na ni poklademe marinované krky.Zbytek marinády nalijeme do mísy. Podlijeme hrnkem vody a pečeme v troubě zhruba 3/4 hodiny.

Podáváme s bramborovými nočkami.

 

 

 

KUŘECÍ STEHNA PEČENÁ NA SMETANOVÉ ZELENINĚ

 

 

Suroviny:
4 vykoštěná kuřecí stehna
1 větší mrkev
1 střední celer
5 středních brambor
sůl
citrónový pepř
římský kmín
čubrica
2x smetana 12%na vaření
Postup
Mrkev a celer nastrouháme, přidáme čubricu a promícháme ve vyšší zapékací míse. Na nastrouhanou zeleninu poklademe na plátky nakrájené brambory, které osolíme a okmínujeme. Nakonec položíme nasolená a napepřená vykoštěná kuřecí stehna. Vše zalijeme smetanou a zapečeme v troubě zhruba 1 hodinu.

 

 

 

HOVĚZÍ GRILOVANÉ PLACKY

 

 

 

Suroviny:
1/2 kg hovězího mletého masa - nejlépe zadní kýta
1 vejce
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce solamylu
1 lžíce strouhanky
1 velká cibule
citrónový pepř
špetka mletého bobkového listu
špetka muškátového oříšku
červená paprika mletá - 1 lžička
sůl
Postup:
Nadrobno nakrájenou cibulku smícháme s mletým masem. Přidáme všechny ostatní suroviny a vytvarujeme placičky asi 2cm vysoké. Necháme je odpočinout zhruba 1/2 hodiny. Poté grilujeme z obou stran, zhruba 15 minut na každé straně :-)

 

 

 

KRKOVIČKA V RAJČATOVO HOUBOVÉ OMÁČCE

 

 

Suroviny:
4 plátky krkovičky
1 větší cibule
miska hub
rajčatové pyré 300ml
sůl
pepř
drcený kmín
1 lžíce oleje
voda 200ml
Postup
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby a dusíme 10 minut. Plátky krkovice nasolíme, opepříme a pokmínujeme. Vložíme na pánvičku k houbám, a dusíme na mírném ohni společně asi 30 minut - než je maso měkké.Nakonec maso vyndáme, k houbám přidáme rajčatové pyré a vodu - jinak je omáčka hodně hustá - vrátíme zpět maso a ještě 5 minut necháme vše probublat.

 

 

 

KUŘECÍ BALÍČEK

 

Suroviny:
vykoštěná kuřecí stehna
šunka od kosti
zelená jarní cibulka
strouhaný tvrdý sýr
listové těsto
sůl
koření tandori masala

vejce na potření
olej na osmahnutí
Postup
Vykoštěná kuřecí stehna posolíme a posypeme kořením. Stočíme do ruličky a osmahneme na rozpáleném oleji po všech stranách. Než maso vychladne, rozválíme si listové těsto. Na něj dáme plátky šunky, nakrájenou zelnou jarní cibulku a strouhaný sýr. Doprostřed dáme osmahnuté maso a vše zabalíme do úhledného balíčku. Balíček ve spojích potřeme rozšlehným vejcem a dáme spojem dolů na zapékací mísu. Balíčky potřeme vejcem ze všech stran a dáme zapéct do trouby.
Poznámka
Masíčko je po upečení křehké a šťavnaté.

 

 

EXOTICKÝ KRŮTÍ PLÁTEK

 

Suroviny:
plátek krůtího masa
fíkové čatní
česneková sůl
1 lžíce olivového oleje
pepř
rýže
vařená mrkev
rajče
Postup
Maso osolíme česnekovou solí, potřeme z obou stran fíkovým čatním, zakápneme olivovým olejem a dáme přes noc odležet do lednice.
Uvaříme rýži, do které nastrouháme uvařenou mrkev. Dochutíme solí a pepřem.
Krůtí maso prudce osmahneme z obou stran na pánvičce. Poté dáme maso na alobal. Na maso uděláme hromádku z mrkvové rýže, na kterou dáme rozkrojené rajče - při pečení pustí šťávu. Vše zabalíme a dáme péct do trouby na 200 stupńů - horkovzduch - na 1/2 hodiny.

  

 

 

VEPŘOVÁ ROLÁDA S CHUTÍ FÍKŮ PLNĚNÁ KUSKUSEM

 

 
Suroviny:
2 pláty vepřového masa (kýta, kotleta)
sůl
fíkové čatní
hrst kuskusu
sušená rajčata v olivovém oleji a bylinkách
vejce
sádlo
hladká mouka
Postup
Připravíme si náplň = spaříme kuskus, který necháme odstát a občas ho pročechráme vidličkou. Nakrájíme nadrobno sušená rajčata naložená v oleji a bylinkách. Kuskus smícháme s rajčaty, přidáme vejce a lžíci olivového oleje, ve kterém jsou naložená rajčata. Celou náplň osolíme.

Vepřové pláty naklepeme, osolíme a potřeme slabou vrstvou fíkového čatní. Na to dáme náplň a maso zabalíme do rolády. Při zpevnění si pomůžeme párátky, nebo roládu zavážeme nití. Roládu prudce osmahneme z obou stran a poté ji dáme dopéct do trouby.