Ostatní jídla

 

 

 

 

 

ZAPEČENÉ MLETÉ MASO SE SLANINOU A SÝREM

 

Suroviny:

1/2 kg vepřového mletého masa
20 dkg anglické slaniny
20 dkg eidamu
sůl
drcený kmín
pepř
1 vejce

 

Postup:

Zapékací misku vyložíme anglickou slaninou tak, aby slanina okraje misky přesahovala. Mleté maso smícháme s vejcem a kořením. Dobře promíchané mleté maso dáme na anglickou slaninu. Sýr nastrouháme na mleté maso a přesahující kousky anglické překlopíme přes sýr. Dáme zapéct do trouby na 180 stupňů zhruba na 30-40 minut.

 

 

PLNĚNÉ BATÁTY MLETÝM MASEM V PARNÍM HRNCI

Suroviny:
1/2kd mletého masa
10dkg strouhaného sýra Eidam
1 střední batát(a)
čerstvý koriandr 
1 vejce
špetka uzené červené papriky
Postup:
Batátu nakrájíme na kolečka a posolíme po obou stranách.
Mleté maso smícháme s nastrouhaným sýrem, uzenou paprikou, vejcem a nasekaným koriandrem.
Batáty plníme masovou směsí, dáme do parního hrnce a vaříme 30 minut.
 

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY NA ZELÍ

 
Suroviny:
Větší syrové brambory, kysané zelí, anglická slanina, mladá zelená cibulka, sůl, pepř, červená paprika, olej.
 
Postup:
Do pekáče dáme 3 lžíce oleje, kysané zelí a na kostky nakrájenou anglickou slaninu. Vše popepříme. Oloupané brambory nakrojíme na kolečka tak, aby ve spodní části zůstaly neproříznuté. Potřeme je olejem, posolíme, posypeme červenou paprikou a položíme do pekáče na zelí a anglickou. Vše zasypeme na kolečka nakrájenou zelenou cibulkou a dáme zapéct do trouby.
 

 

PLNĚNÝ LILEK

 
Suroviny:
1 lilek
4 krůtí nugety
2 žampióny
1 lžíce olivového oleje
hrst krájeného pórku
sůl
špetka červené sladké papriky
 
Postup:
Lilek překrojíme napůl a vydlabeme dužinu. Krůtí nugety nakrájíme na kousky, přidáme nakrájené žampióny, sůl, červenou papriku a pórek a vše osmažíme na lžíci olivového oleje. Ke konci přidáme pokrájenou dužinu lilku. Vzniklou masovou směsí naplníme poloviny lilku a vše dáme na 10 minut zapéct do rozpálené trouby.
 

 

SRNČÍ HŘBET S VINNOU KLOBÁSOU

 
 
Suroviny:
1/4 kg mletého masa hovězího
1/4 kg mletého masa vepřového
vinná klobása na délku formy srnčího hřbetu
sůl, pepř,
1/4 kg listového špenátu - já jsem měla mražený
1 lžíce olivového oleje
1 vejce
2 hrsti jáhlových vloček instantních
 
Postup:
Na lžíci olivového oleje orestujeme špenát asi 5 minut.
V míse smícháme obě masa, vejce, špenát, jáhlové vločky, sůl a pepř podle chuti každého. Směs necháme asi 10 minut odstát. Formu srnčího hřbetu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Formu naplníme do poloviny směsí, doprostřed dáme vinnou klobásu a na ni dáme opět masovou směs. Dáme zapéc do trouby asi na 3/4 hodinky na 150 stupňů. 

Podáváme s bramborovou kaší.
 

 

ZELÍ,HOUBY, UZENÉ...ZA PÁR MINUT SNĚZENÉ

Suroviny:
2 střední cibule
miska uzeného krájeného masa
miska kysaného zelí
miska krájených žampiónů
2 lžíce olivového oleje
sůl. pepř, drcený kmín

Bramborové těsto na nočky - každý to svoje oblíbené - já dělám z těchto surovin: 1/2kg uvařených brambor + 15 dkg hrubé mouky + 1 vejce + sůl
Postup:
Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme krájené žampióny a asi 5 minut restujeme.Osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté přidáme krájené uzené maso, opět chvíli restujeme a nakonec přidáme propláchnuté kysané zelí. Podlijeme trochou vody a dusíme až je zelí měkké.

Jako přílohu podáváme bramborové nočky - z bramborového těsta uděláme váleček, ze kterého krájíme nočky. Ty dáme vařit do oslolené vody, vaříme asi 5 minut, po vyplavání noků na povrch.

 

 

SMRAĎOCHOVY ZELNÉ ZÁVITKY

 

Suroviny:
Hlávka bílého zelí, 1/4kg mletého masa, 1 velká cibule, 1 vejce
1 tvarůžky, jáhly - 1 hrst, 15 dkg anglické slaniny, sůl, pepř, olej
Postup:
Zelí krátce povaříme, vychladnuté rozděláme na jednotlivé listy, které budeme plnit.
Jáhly uvaříme dle návodu - 3x spařit horkou vodou a poté vaříme do změknutí.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso, které na cibulce osmahneme. Tvarůžky nakrájíme na menší kousky. Smícháme masovou směs + uvařené jáhly + tvarůžky, přidáme vejce a vše osolíme a opepříme.
Na zelné listy klademe plátky slaniny a na ni masovou směs. Listy smotáme, dáme do pekáčku, potřeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Poznámka
Solila jsem minimálně - tvarůžky jsou dost slané