Ostatní jídla

 

 

 

 

 

CHAČAPURI

na těsto : 250 g hladké mouky + 100 ml mléka + 25 g másla + 1 vejce + 1/4 kostky droždí + 1/2 lžičky soli

na náplň: 400 g sýra ( balkánský + mozzarela) + vejce + 1 polévková lžíce smažené cibulky + 1 polévková lžíce zelené jarní cibulky

Postup: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a promícháme. Přidáme hladkou mouku, vlažné máslo a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout. Můžete použít domácí pekárnu na program těsto.

Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. Nakrájíme sýry, cibulku a vše smícháme. Přidáme také osmaženou cibulku.

Po vykynutí rozdělíme těsto na dva díly a roztáhneme prsty do polodlouhé placky. Na každou placku naneseme do středu polovinu náplně a rozprostřeme ji tak, aby tvořila rovnoměrnou vrstvu. Kolem náplně necháme 2-3 cm okraj z těsta.

Přebývající okraje začneme rolovat směrem dovnitř, až vytvoříme ,, lodičku", která bude držet náplň uvnitř. Hroty lodičky zamotáme do špičky.

Takto naplněné lodičky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut - dokud těsto nezačne zlátnout.

Vytáhneme chačapuri z trouby, lehce rozdělíme lžící uprostřed placky sýr a vytvoříme tak důlek. Do důlku vyklepneme vejce a vrátíme placku zpět do trouby na 5 minut.

Po vytažení z trouby lehce pomažeme okraje olivovým olejem.
 

 
 

 

CHŘEST JINAK

 

Suroviny:
bílý chřest
Schwarzwaldská šunka
olivový olej

Postup:
Chřest krátce povaříme cca 2 minuty ve slané vodě. Prudce zchladíme studenou vodou. Uvařený chřest obalíme v šunce. Osmahneme na olivovém oleji a podáváme
 
 
 
 

CUKETOVÉ ŠPAGETY

 

1 mladá cuketa
pesto z medvědího česneku
sůl
lanýžový olej
strouhaný parmazán

Mladou cuketu nakrájíme na nudličky - pomocí speciální škrabky nebo nožem. Osolíme, zakápneme lanýžovým olejem a přidáme pesto. Vše promícháme. Nakonec posypeme strouhaným parmezánem.
 

 

ZAPEČENÉ MLETÉ MASO SE SLANINOU A SÝREM

 

Suroviny:

1/2 kg vepřového mletého masa
20 dkg anglické slaniny
20 dkg eidamu
sůl
drcený kmín
pepř
1 vejce

 

Postup:

Zapékací misku vyložíme anglickou slaninou tak, aby slanina okraje misky přesahovala. Mleté maso smícháme s vejcem a kořením. Dobře promíchané mleté maso dáme na anglickou slaninu. Sýr nastrouháme na mleté maso a přesahující kousky anglické překlopíme přes sýr. Dáme zapéct do trouby na 180 stupňů zhruba na 30-40 minut.

 

 

PLNĚNÉ BATÁTY MLETÝM MASEM V PARNÍM HRNCI

Suroviny:
1/2kd mletého masa
10dkg strouhaného sýra Eidam
1 střední batát(a)
čerstvý koriandr 
1 vejce
špetka uzené červené papriky
Postup:
Batátu nakrájíme na kolečka a posolíme po obou stranách.
Mleté maso smícháme s nastrouhaným sýrem, uzenou paprikou, vejcem a nasekaným koriandrem.
Batáty plníme masovou směsí, dáme do parního hrnce a vaříme 30 minut.
 

 

ZAPEČENÉ BRAMBORY NA ZELÍ

 
Suroviny:
Větší syrové brambory, kysané zelí, anglická slanina, mladá zelená cibulka, sůl, pepř, červená paprika, olej.
 
Postup:
Do pekáče dáme 3 lžíce oleje, kysané zelí a na kostky nakrájenou anglickou slaninu. Vše popepříme. Oloupané brambory nakrojíme na kolečka tak, aby ve spodní části zůstaly neproříznuté. Potřeme je olejem, posolíme, posypeme červenou paprikou a položíme do pekáče na zelí a anglickou. Vše zasypeme na kolečka nakrájenou zelenou cibulkou a dáme zapéct do trouby.
 

 

PLNĚNÝ LILEK

 
Suroviny:
1 lilek
4 krůtí nugety
2 žampióny
1 lžíce olivového oleje
hrst krájeného pórku
sůl
špetka červené sladké papriky
 
Postup:
Lilek překrojíme napůl a vydlabeme dužinu. Krůtí nugety nakrájíme na kousky, přidáme nakrájené žampióny, sůl, červenou papriku a pórek a vše osmažíme na lžíci olivového oleje. Ke konci přidáme pokrájenou dužinu lilku. Vzniklou masovou směsí naplníme poloviny lilku a vše dáme na 10 minut zapéct do rozpálené trouby.
 

 

SRNČÍ HŘBET S VINNOU KLOBÁSOU

 
 
Suroviny:
1/4 kg mletého masa hovězího
1/4 kg mletého masa vepřového
vinná klobása na délku formy srnčího hřbetu
sůl, pepř,
1/4 kg listového špenátu - já jsem měla mražený
1 lžíce olivového oleje
1 vejce
2 hrsti jáhlových vloček instantních
 
Postup:
Na lžíci olivového oleje orestujeme špenát asi 5 minut.
V míse smícháme obě masa, vejce, špenát, jáhlové vločky, sůl a pepř podle chuti každého. Směs necháme asi 10 minut odstát. Formu srnčího hřbetu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Formu naplníme do poloviny směsí, doprostřed dáme vinnou klobásu a na ni dáme opět masovou směs. Dáme zapéc do trouby asi na 3/4 hodinky na 150 stupňů. 

Podáváme s bramborovou kaší.
 

 

ZELÍ,HOUBY, UZENÉ...ZA PÁR MINUT SNĚZENÉ

Suroviny:
2 střední cibule
miska uzeného krájeného masa
miska kysaného zelí
miska krájených žampiónů
2 lžíce olivového oleje
sůl. pepř, drcený kmín

Bramborové těsto na nočky - každý to svoje oblíbené - já dělám z těchto surovin: 1/2kg uvařených brambor + 15 dkg hrubé mouky + 1 vejce + sůl
Postup:
Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme krájené žampióny a asi 5 minut restujeme.Osolíme, opepříme a okmínujeme. Poté přidáme krájené uzené maso, opět chvíli restujeme a nakonec přidáme propláchnuté kysané zelí. Podlijeme trochou vody a dusíme až je zelí měkké.

Jako přílohu podáváme bramborové nočky - z bramborového těsta uděláme váleček, ze kterého krájíme nočky. Ty dáme vařit do oslolené vody, vaříme asi 5 minut, po vyplavání noků na povrch.

 

 

SMRAĎOCHOVY ZELNÉ ZÁVITKY

 

Suroviny:
Hlávka bílého zelí, 1/4kg mletého masa, 1 velká cibule, 1 vejce
1 tvarůžky, jáhly - 1 hrst, 15 dkg anglické slaniny, sůl, pepř, olej
Postup:
Zelí krátce povaříme, vychladnuté rozděláme na jednotlivé listy, které budeme plnit.
Jáhly uvaříme dle návodu - 3x spařit horkou vodou a poté vaříme do změknutí.
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme mleté maso, které na cibulce osmahneme. Tvarůžky nakrájíme na menší kousky. Smícháme masovou směs + uvařené jáhly + tvarůžky, přidáme vejce a vše osolíme a opepříme.
Na zelné listy klademe plátky slaniny a na ni masovou směs. Listy smotáme, dáme do pekáčku, potřeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Poznámka
Solila jsem minimálně - tvarůžky jsou dost slané