Zeleninové saláty

 

PIKANTNÍ ZELENINOVÝ SALÁT

 

1 mrkev
1/2 středního celeru
4 ředkvičky
1 hrst krájeného pórku
1 menší hlávkový salát
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky rýžového octa
1 lžíce chilli omáčky s mangem
sůl

Postup: mrkev, celer a ředkvičky nastrouháme na hrubé slzy, pórek a salát nakrájíme. Přidáme olej, ocet, omáčku a sůl a vše promícháme. Necháme 1/2 hodiny odležet....
 

ZELENINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

  • směs zelených salátů - dá se koupit už namíchaná směs
  • malá oválná rajčátka
  • ředkvičky
  • kuřecí prso
  • sůl,pepř
  • olivocý olej
  • balzamikový ocet
Rajčata podélně rozkrojíme, taktéž ředkvičky. Salát osolíme, opepříme, zamícháme s rajčaty a ředkvičkami. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem.
Kuřecí prso osolíme a grilujeme z obou stran. Hotové maso nakrájíme na větší kousky a přidáme do salátu.
 

TEPLÝ ZELENINOVÝ SALÁT SE SÝREM

 

Suroviny:

10 cherry rajčátek
1 střední mrkev
1/2 malého celeru
1/2 malého tuřínu
1/2 malé zelené cukety
zelená jarní cibulka
sůl
pepř
špetka provensálského koření

olivový olej

1 sýr cottage

 

Postup přípravy receptu

Mrkev a celer nakrájíme na proužky, tuřín a cuketu na plátky. Bílou část jarní cibulky rozkrojíme napůl, zelenou část nakrájíme nadrobno. Na olivovém oleji osmahneme mrkev, celer,tuřín, cuketu a bílou část cibulky.Zhruba po 5 minutách přidáme k zelenině rajčata.Necháme ještě restovat, vše osolíme, opepříme,přidáme koření a ještě teplé podáváme. Zdobíme sýrem Cottage a zelenou cibulkou.

 

ZELENINOVÝ SALÁT S CIZRNOU

Suroviny:
3 mrkve
1/2 středního celeru
2 hrsti pórku
hrst zelené jarní cibulky
sůl
pepř
1 plechovka cizrny ve slaném nálevu
olivový olej - 1 lžíce
balzamikový ocet - 1 lžíce

Postup:
Mrkev a celer nastrouháme, přidáme nakrájený pórek a nakrájenou nať zelené jarní cibulky. Osolíme, opepříme a promícháme. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Opět promícháme. Nakonec do salátu vmícháme cizrnu.

Salát můžeme podávat samostatně, nebo jako přílohu k masu, či rybě.
 

 

 

SALÁT S MOZZARELLOU

Suroviny:
čínské zelí
červený ledový salát
mrkev
rajčata
sůl
salátové bylinky
olivový olej
balzamikový ocet
mozzarella

Postup:
Mrkev nastrouháme na hrubší nudličky. Salát a zelí nakrájíme na drobno. Smícháme nakrájená rajčata s ostatními surovinami. Osolíme dle chuti, přidáme špetku salátového koření. Vše zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem. Promícháme a necháme odležet. Na salát nakrájíme na kolečka mozzarellu.
 

SALÁT S TUŇÁKEM A RÝŽÍ

Suroviny:
1 střední čínské zelí
1 větší mrkev
1/2 pórku
1 červená kapie
1 plechovka kukuřice
1 sáček vařené rýže
tuňák ve vlastní šťávě
sůl
pepř
1 lžička salátových bylinek
3 lžíce zakysané smetany

hlávkový červený salát

Postup:
Na drobno nakrájíme zelí, pórek a kapii.Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubé nudličky, kukuřici a vařenou rýži. Přidáme sůl, pepř a bylinky.Nakonec vše spojíme zakysanou smetanou. Salát servírujeme na červený salát - nahoru dáme lžíci tuňáka.

Poznámka:
Kdo chce, může zakysanou smetanu nahradit tatarkou.
 

 

 

SALÁT S UZENÝMI KREVETAMI

Suroviny:
1 sáček uvařené rýže
1 střední mrkev
1 hrst pórku
2 hrsti čínského zelí
1 malá zakysaná smetana
sůl
kayenský pepř mletý
10dkg uzených tygřích krevet
listy čínského zelí a cherry rajčata na ozdobu.

Postup:
Uvařenou rýži smícháme s nastrouhanou mrkví a najemno nakrájeným pórkem. Přidáme čínské zelí, nakrájené krevety a zakysanou smetanu osolenou a opepřenou.Kdo nemá rád zakysanou smetanu, může dát na spojení všech ingrediencí tatarskou omáčku.
Na ozdobu si necháme celé krevety. Servírujeme na listy čínského zelí a dozdobíme rajčátky.

ČERVENÝ SALÁT S VEJCEM

Suroviny:
listový kadeřavý salát 'Lollo Rossa'
pórek
cherry rajčata
vejce
olivový olej
sůl
koření - salátové bylinky
 
Postup přípravy receptu
Salát natrháme na kousky, smícháme s napůl rozkrojenými rajčátky a nakrájeným pórkem. Přidáme sůl, bylinky a zakápneme olivovým oleje. Vše promícháme. Nakonec přidáme natvrdo uvařená, nakrájená vejce. Lehce promícháme a podáváme jako přílohu, nebo jen tak jako svačinku.
Poznámka
Záměrně neuvádím množství - to záleží na každém, co má rád. Někdo rád víc rajčat, někdo vejce...takže směle do toho a nechte si chutnat :-)

KRABÍ SALÁT S KUSKUSEM

Suroviny:
Kuskus, krabí tyčinky, jarní cibulka - bílá část, ředkvičky, sůl, pepř, zakysaná smetana
 
Postup přípravy receptu
Jarní cibulku a ředkvičky nakrájíme na jemno, přidáme nakrájené krabí tyčinky a ostatní ingredience. Necháme asi 2 hodinky odležet.